Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En eller fler vargar i samma spår? Följ med rovdjursinventeraren Staffan Claesson till vargreviret Älgmossen och få reda på det. Foto: SVT

Nu kartläggs vargarna i Sörmland – följ spåren i nya reviret utanför Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Antalet vargrevir i Sörmland har fördubblats under den senaste tvåårsperioden. Nu är inventeringen av reviren i full gång för att säkerställa hur många individer varje revir har.

Sedan etableringen av det första vargreviret i Sörmland, Sjundareviret som delas med Stockholms län, har ytterligare fyra revir bildats. Ett av de nya reviren är Älgmossen, mellan Eskilstuna och Ärla.

SVT följde med när rovdjursinventeraren Staffan Claesson vid länsstyrelsen spårade efter varg. Bland hans arbetsuppgifter ingår att hitta och säkra bevis på eventuella nya revir.

– Vi har inget nytt revir på gång, men tittar vi på Sörmlands yta så får det plats med fler, säger han.

Fördubbling av reviren

Antalet revir i länet har fördubblas på två år eftersom när valparna från de första reviren växer upp söker de revir i närheten av föräldrarna, menar Staffan Claesson.

– Med tanke på utvecklingen av antalet revirmarkerande vargpar vi har hittat de senaste åren var det inte helt oväntat, säger han.

När Staffan Claesson hittar ett ställe där vargen troligtvis har revirmarkerat tar han ett litet prov som sedan skickas för analys. På det sättet kan man DNA-säkra vilken vargindivid som varit där. Under inverteringen dokumenterades bland annat tassavtryck och en varglega, där vargen sovit.

– Snön är en stor hjälp när vi letar revirmarkeringar, löpblod och hur många som bor i ett och samma område.

Hög träffsäkerhet

Hur exakt är en sådan här inventering?

– Jag tror att Jägarförbundet sade att vi låg på 90 procents säkerhet, säger Staffan Claesson.

Årets inventering pågår till sista mars och länsstyrelsen uppskattar i nuläget att det preliminärt kan finnas över 25 vargar i länet.

”Så mycket större än en hund”. Följ med i vargarnas spår utanför Eskilstuna i videoklippet ovanför.

Vargreviren i Sörmland

Sjunda (delas med Stockholms län)

Ärla

Gryten

Älgmossen

Ulva

Källa: Länsstyrelsen Sörmland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.