Foto: SVT

Folkomröstning om skolorna i Strängnäs klubbad

Uppdaterad
Publicerad

Kommunfullmäktige i Strängnäs beslutade på måndagskvällen att folkomrösta gällande de nedläggningshotade skolorna i kommunen. Men sannolikt blir omröstningen meningslös i och med beslutet om nedläggning.

Det var ett djupt oenigt kommunfullmäktige som sammanträdde på måndagskvällen. På ena sidan majoriteten (M+S) som lagt fram förslaget om nedläggning om flera landsbygdsskolor i kommunen. På andra sidan stod oppositionen bestående av flera partier.

Folkomröstning blir av i höst

Först debatterades länge frågan om huruvida en folkomröstning ska genomföras. Den röstades så småningom igenom mot bakgrund av att det krävs två tredjedels majoritet för att avslå förslag om folkomröstning.

Men allt tyder på att den ändå blir betydelselös då det under samma sammanträde definitivt skulle beslutas om nedläggning av skolorna.

–  2 700 namnunderskrifter negligeras, säger Marianne Andersson (C).

– En svart dag för medborgardialogen i Strängnäs kommun, sade Yvonne Knuutinen (opol)

Majoriteten stod fast

Majoriteten stod under hela kvällen dock fast vid att nedläggning av skolorna är det bästa för kommunen på sikt.

– Vi ser helheten och det är med alla invånares bästa för ögonen vi gör det här, sade Magnus Stuart (M)

Sent beslut

Vid 22:10 kom så beslutet efter en omröstning. Med 32 röster för och 19 emot (en nedlagd) så röstades förslaget igenom och totalt ska sex skolor i Strängnäs läggas ned eller göras om enligt det liggande förslaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Landsbygdsskolor i Strängnäs

Mer i ämnet