Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre frågor om situationen för företagarna i regionen – hör Thomas Byström svara i videoklippet ovanför.

16 procent av företagen kan behöva varsla personal

Publicerad

Många företag tror på tuffa nedskärningar till följd av det allt mer osäkra ekonomiska läget i Sverige. Det visar en undersökning som organisationen Företagarna genomfört med medlemmar i Mälardalen.

Höjda räntor, hög inflation, höjda elpriser och dyr bensin. Thomas Byström, regionchef för Företagarna i Stockholm, Västmanland, Sörmland och Uppsala, menar att företagen behöver hjälp och det fort.

– Mälardalens företagare mår bra för att de är duktiga men fortsätter denna kostnadsutveckling så kan vi gå en väldigt jobbig höst och vinter till mötes.

Bromsar in och varslar

Undersökningen som genomförts inkluderar företag som organisationen samlar i länen Stockholm, Västmanland, Sörmland och Uppsala. 61 procent av företagen uppger i Företagarnas undersökning att att det är troligt att man kommer behöva bromsa alla investeringar. 16 procent tror att de kommer att behöva varsla personal. 67 procent säger att inflationen har en kännbar eller mycket kännbar påverkan och 61 procent säger samma sak om de höga drivmedelspriserna.

– Vi skulle vilja se att man sänker eller slopar energiskatten och moms på el. Se över reduktionsplikten på drivmedel, till exempel, säger Thomas Byström.

Viktiga småföretag

Han menar att ordentliga förändringar är nödvändiga för att många av dessa företag ska kunna överleva.

– Vad kostar det då om de här företagen behöver permittera eller säga upp personal, vad kostar det samhället? Man måste titta på helheten. Vi såg vad man kunde göra snabbt under pandemin. Då förstod man helt plötsligt hur viktiga dessa småföretag var, säger han.

Tre frågor om situationen för företagarna i regionen – hör Thomas Byström svara i videoklippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.