Charlotte Andrén Andås, odontologie doktor vid Sahlgrenska akademin, förklarar både de positiva effekter och de risker med frisktandvård som studierna kom fram till. Foto: Privat

Forskare om frisktandvårdsavtal: Ökad risk för ojämlikhet

Uppdaterad
Publicerad

Minskad risk för karies, en ökad trygghet och mer förebyggande tandvård. Det var effekterna hos patienter som valt frisktandvård, visar studier som gjorts på Göteborgs universitet. Men forskare ser även flera risker med betalningssystemet, som en ökad ojämlikhet när det gäller tandhälsan.

Frisktandvård infördes som en reform i Sverige 2007. Främst för att få fler att regelbundet besöka tandvården. 2015 släpptes en avhandling baserad på flera studier vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, där effekterna av den nya reformen undersökts i Västra Götalandsregionen.

Ingen stor skillnad

Studierna omfattade drygt 6 000 individer. I klippet ovan förklarar Charlotte Andrén Andås, odontologie doktor, både de positiva effekter och de risker med frisktandvård som studierna kom fram till.

Trots att studierna bland annat visade en minskad risk för karies hos de patienter som valt frisktandvård, menar hon att skillnaden inte var särskilt stor jämfört med dem som betalar enligt den gamla modellen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.