Enligt forskare som SVT pratat med är det ytterst ovanligt att myndigheter i Sverige ställer till det så att medborgare inte för rösta. Foto: TT

Forskarna om röstmissen: ”Inte hört talas om något liknande”

Publicerad

Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet förvånas av SVT:s uppgifter om att 46 nya medborgare inte kunde rösta i riksdagsvalet på grund av Migrationsverkets misstag.

– Jag har inte hört talas om något liknande tidigare, det är ett av Sveriges styrkeområden att det är enkelt att rösta, säger han.

SVT:s granskning visar att 46 personer som blev medborgare i år inte fick möjlighet att rösta i riksdagsvalet eftersom Migrationsverket missade att registrera deras medborgarskap.

Enligt flera forskare som SVT talat med är det ytterst ovanligt att misstag från myndigheter förhindrar folk från att rösta. Peter Esaiasson menar att Sverige istället sticker ut internationellt i att det är enkelt att rösta.

Nya medborgare fick inte rösta

– Det är svårt att göra det lättare att rösta än vad det är i Sverige, säger han.

Peter Esaiasson och Pieter Bevelander. Foto: Göteborgs universitet/Malmö universitet.

”Ska inte få förekomma”

Även Pieter Bevalander, professor vid Malmö universtet, förvånas av SVT:s uppgifter.

– Något sådant här ska inte förekomma. Det är märkligt att det händer. Generellt är processen till medborgarskap väldigt smidig i Sverige om man jämför internationellt, säger han.

Båda Peter Esaiasson och Pieter Bevalander framhåller att missen snarare är viktigt på ett individuellt plan än för samhället i stort. Detta eftersom valresultatet inte påverkas av 46 personer inte fått rösta.

– Men det inte särskilt snyggt från en myndighet, där måste man ändra sina rutiner, säger Pieter Bevelander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya medborgare fick inte rösta

Mer i ämnet