”Vi väntar i åtta år på att få rösta” säger en besviken Idil Mahamed. På grund av Migrationsverkets miss fick hon inte delta i riksdagsvalet.

Fel i Migrationsverkets system – 46 nya medborgare förlorade rösträtten

Publicerad

Idil Mahamed fick inte rösta i riksdagsvalet trots att hon är svensk medborgare. Orsaken är ett tekniskt fel i Migrationsverkets system som inte hann åtgärdas i tid. SVT:s granskning visar att 46 personer runt om i landet har drabbats.

SVT har granskat flera fall med nyblivna svenska medborgare som inte fick rösta i riksdagsvalet. Habon Aden blev medborgare i februari men på valdagen den 9 september stod hon ändå inte med i röstlängden.

Migrationsverket hade missat att registrera hennes medborgarskap i tid, något som åtgärdades efter SVT:s granskning. Enligt myndigheten berodde detta på ett misstag av personalen som skötte registreringen.

Fel i systemet

SVT kan nu avslöja att betydligt fler har drabbats. Idil Mahamed, som bor i Nyköping, blev medborgare den tredje januari i år, ändå stod hon inte med i röstlängden och fick därför inte rösta i riksdagsvalet.

– Jag tänkte ”fan, vad händer”. Jag måste rösta, jag bor och jobbar här, säger hon.

Precis som för Habon Aden handlar det om att Migrationsverket missade att registrera medborgarskapet, men i Idils fall handlar det inte om slarv utan om ett fel i myndighetens tekniska system. Ett fel som drabbat betydligt fler.

När ett medborgarskap godkänts registrerar Migrationsverket det och skickar över en fil med beslutet till Skatteverket som ser till att det nya medborgarskapet noteras i folkbokföringen. Men så skedde inte i Idil Mahameds fall. När hennes fil ska skickas till Skatteverket uppstår ett fel i systemet så att inga av de medborgarskap som ska registreras den dagen kommer iväg.

Upptäcktes försent

Totalt handlar det 96 nya medborgare. I 46 av fallen upptäcks inte missen förrän efter valet, samtliga förlorade därmed sin nyvunna rätt att rösta i riksdagsvalet.

– Vi beklagar jättemycket att det här inträffat, det vi lovar är att göra vårt yttersta för att det inte ska inträffa igen, säger Per Ek, presschef på Migrationsverket.

Efter SVT:s granskning ska Migrationsverket nu förbättra kommunikationen mellan olika avdelningar för att förhindra att liknande fel uppstår igen.

”Vi väntade i åtta år”

För Idil Mahamed, som såg fram mot att rösta är det försent för den här gången. Det känns bittert.

– Det finns andra i samma situation som jag, vi väntade åtta år på att få rösta, och ändå fick vi inte det, säger Idil Mahamed.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya medborgare fick inte rösta

Mer i ämnet