Habon Aden i Nyköping fick inte rösta i riksdagsvalet, trots att hon är svensk medborgare. Foto: SVT/TT

Habon fick inte rösta på grund av Migrationsverkets miss

Uppdaterad
Publicerad

Habon Aden blev svensk medborgare i februari i år. Ändå fick hon inte rösta i riksdagsvalet. Migrationsverket missade att registrera hennes medborgarskap hos Skatteverket.

– Jag känner flera andra som blev medborgare men som inte heller fick rösta, säger Habon Aden.

Habon Aden från Nyköping har bott i Sverige i nio år. Men det är först i år som hon fått rätten att vara med och bestämma hur landet styrs. I februari fick hon sitt medborgarskap och därmed rösträtt i riksdagsvalet.

– Det kändes spännande. Det är viktigt att rösta, det tror jag alla känner, säger Habon Aden.

Nya medborgare fick inte rösta

Fanns inte med i röstlängden

Men i vallokalen fick hon veta att hon inte fanns med i röstlängden för riksdagsvalet.

– Det känns så orättvist, jag är medborgare men jag fick inte rösta, jag vet inte varför, säger hon.

SVT:s granskning visar att Habon Aden inte var upptagen som medborgare i Skatteverkets register, trots att hon fick sitt medborgarskap sex månader innan valdagen.

Migrationsverket missade registrering

När någon beviljas medborgarskap ska Migrationsverket registrera det i ett internt system, därefter skickas en fil automatiskt vidare till Skatteverket. Men enheten på Migrationsverket som handlade Habon Adens ärende missade att registrera hennes medborgarskap. Något som man på myndigheten förklarar med den ”mänskliga faktorn”.

– Vi beklagar det som har hänt, det är väldigt olyckligt att en person inte får rösta på grund av vårt misstag, säger Migrationsverkets pressinformatör Mardin Baban till SVT.

Har ni inte rutiner för det?

– Jo, men trots att vi har kontrollfunktioner på plats så har detta hänt, det är den mänskliga faktorn. 

Fler kan ha drabbats

Enligt Habon Aden är det fler än hon som drabbats.

– Jag känner andra som är medborgare som inte fått rösta, jag pratade med en annan kvinnan i Brandkärr och har hört talas om fler, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya medborgare fick inte rösta

Mer i ämnet