Det första bekräftade fallet av det muterade viruset i Sverige har hittats i Sörmland, berättade Sara Byfors, enhetschef, Folkhälsomyndigheten, under annandagens myndighetsgemensamma pressträff på Folkhälsomyndigheten. Foto: TT

Sveriges första fall av den nya brittiska virusvarianten hittad i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

En person i Sörmland har testats positivt för den nya brittiska virusvarianten, det meddelar Region Sörmland i ett pressmeddelande.

- Smittskydd Sörmland har varit i kontakt med berörd person. Personen i fråga har agerat helt enligt rekommendationerna redan innan symtom. Vederbörande är inte i behov av sjukhusvård och följer instruktionerna för att inte föra smittan vidare, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Sörmland, i ett pressmeddelande.

Personen som har testats positiv med viruset reste till Sörmland från Storbritannien för besök över jul. Inga andra i hushållet ska vara smittade.

-Det här är en person som rest till Sverige för att fira jul, säger Sigar Mäkitalo, smittskyddsläkare på region Sörmland.

”Mycket låg risk för spridning”

Enligt Mäkitalo är sannolikheten för smittspridning i Södermanland mycket låg – om den över huvud taget finns. Regionen uppger att smittspårningen startade direkt efter att det konstaterats att personen smittats.

Sara Byfors på Folkhälsomyndigheten uppmanar personer som varit i Storbritannien och ankommer till Sverige att isolera sig, på samma sätt som personen i Södermanland gjort. Enligt myndigheten bör man stanna hemma i minst sju dagar och undvika kontakt med andra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.