En del förseningar har det blivit för de nya pendlartågen i Mälardalen. – Det är en jätteutmaning att sätta tio tåg i drift på en gång och få allt att fungera perfekt, säger Sven Malmberg, teknisk projektledare på ägarbolaget. Foto: Aymen Mussa

Inkörningsproblem för nya pendlartågen

Uppdaterad
Publicerad

De nya dubbeldäckartågen har nu rullat i snart en vecka mellan Örebro och Stockholm.

– Jag skulle ljuga om jag sa att vi inte har en del smärre inkörningsproblem, säger Sven Malmberg, teknisk projektledare på ägarbolaget.

I måndags rullade Mälartrafik ut de nya modernare pendlartågen på sträckan Örebro – Stockholm, och det har varit en del tekniska problem. Bland annat har pendlare vittnat om att det tagit tid att öppna dörrarna till den nya vagnarna.

Mälartrafik hyr tågen av Transitio, ett företag som ägs gemensamt av Sveriges alla kollektivtrafikbolag.

”En jätteutmaning”

– Jag skulle ljuga om jag sa att vi inte har en del smärre inkörningsproblem. Det är en jätteutmaning att sätta tio tåg i drift på en gång och få allt att fungera perfekt. Sen är det ju så att förseningar alltid slår hårdast i rusningstrafik när många åker, säger den tekniske projektledaren Sven Malmberg.

Redan första morgonen ställdes en avgång in och de senaste dagarna har tågen dragits med en del förseningar. Enligt Malmberg beror det dock i första hand på ett brofel i Kungsör, som gör att alla tåg måste köra med reducerad hastighet.

Vintern brukar ju vara en tid då luttrade pendlare ofta tvingas stå och frysa i väntan på försenade eller inställda tåg. Enligt Malmberg är tanken att de nya tågen ska vara mer driftsäkra, bland annat för att de skiljer sig mycket tekniskt från de äldre lokdrivna vagnarna.

Ska vintertestas

Men för att verifiera att tågen verkligen fungerar i ett kargt klimat ska två tågset i januari vintertestas på malmbanan norr om Kiruna.

All personal har utbildats i de nya tågen, men Sven Malmberg är ändå glad att jul- och nyårshelgerna innebär en period med färre resenärer i pendlartrafiken.

– Då är det inte samma tryck och man hinner vänja sig med grejerna och blir mer förberedd när vardagen kommer. Det krävs rutin precis som i alla yrken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.