Ivo förbjöd bolaget bakom Vårdcentralen Årby att bedriva någon verksamhet i lokalerna. Nu går även förvaltningsrätten på IVO:s linje och avslår bolagets överklagan. Foto: SVT

Domen: Rätt av IVO att stänga vårdcentral i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, förbjöd i somras all verksamhet vid vårdcentralen Årby i Eskilstuna. Beslutet överklagades till förvaltningsrätten, som nu går på IVO:s linje.

I januari i år sa Region Sörmland upp sitt avtal med vårdcentralen i Årby eftersom man menade att vårdgivaren inte följde beslut och regler. Bland annat ska vårdcentralen ha saknat specialist inom allmänmedicin trots att regionen flera gånger påpekat att en sådan måste finnas.

IVO satte stopp

Företaget som drev verksamheten fortsatte dock att bedriva annan verksamhet i lokalerna fram till juni i år. Då satte IVO stopp för all verksamhet i lokalerna eftersom man ansåg att det fanns påtaglig risk för patienters liv, hälsa eller personliga säkerhet.

Vårdcentralen Årby

Men företaget som drev vårdcentralen menade att beslutet var felaktigt och överklagade.

Omfattande brister

Nu har förvaltningsrätten kommit med sin dom där man avslår överklagandet och ger IVO rätt.

Enligt domstolen rör det sig om så många och omfattande brister från vårdföretagets sida att IVO gjort rätt som förbjudit verksamheten vid vårdcentralen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdcentralen Årby

Mer i ämnet