Verskamhetschefen på vårdcentralen vill inte lämna någon kommentar till SVT. Foto: SVT

Vårdcentral stämmer Region Sörmland – kräver att få bedriva sin verksamhet

Uppdaterad
Publicerad

Vårdcentralen Årby i Eskilstuna stämmer Region Sörmland. Detta efter att regionen i januari sa upp avtalet med vårdcentralen på grund av att det saknades en specialist i allmänmedicin. Vårdcentralen menar dock att detta rör sig om kontraktsbrott.

I stämningsansökan framgår att vårdgivaren anser att regionen sa upp avtalet på felaktiga grunder och därmed har gjort sig skyldig till ett grovt kontraktsbrott. Därför kräver vårdcentralen att regionen ska betala ett vite på 250 000 kronor för varje vecka som vårdcentralen inte får bedriva sin verksamhet.

Tvist om vad avtalet säger

Vårdcentralen hänvisar i sin stämningsansökan till avtalet som slöts med regionen. Där står att vårdgivaren har ett år på sig att uppfylla alla krav för att bli en fullvärdig vårdcentral. Vårdcentralen menar att det inte finns något undantag i avtalet som kräver att vårdcentralen måste ha en läkare i allmänmedicin anställd på heltid innan första året har passerat.

Men regionen menar att ettårsregeln inte gäller bemanningen på vårdcentralen.

– Specialist i allmänmedicin är ett krav och det kan man inte tumma på. Man måste ha kompetensen på plats redan från start och inte vänta i ett år, säger Mats Henningsson, hälsovalschef på Region Sörmland.

Vårdcentralen vill inte kommentera

När SVT Sörmland kontaktar verksamhetschefen på Vårdcentralen Årby, Stefan Sulin, väljer han att inte besvara några frågor.

Eskilstuna-Kuriren var först om att berätta nyheten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan svarar hälsovalschefen Mats Henningsson på varför regionen inte skärpt regelverket tidigare. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårdcentralen Årby

Mer i ämnet