Ivo förbjuder bolaget bakom Vårdcentralen Årby bedriva någon verksamhet i lokalerna. Foto: SVT/TT

Ivo stoppar all verksamhet på vårdcentralen i Årby i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Region Sörmland sagt upp avtalet med en vårdcentral i Årby i Eskilstuna har det bedrivits annan verksamhet i lokalerna. Bland annat har tester och hälsokontroller gjorts i den nedstängda vårdcentralen. Nu förbjuder Ivo företaget att bedriva någon verksamhet i lokalerna.

Det var i januari som Region Sörmland sa upp sitt avtal med Vårdcentralen Årby efter att vårdgivaren inte följt beslut och regler. Bland annat ska vårdcentralen ha saknat specialist inom allmänmedicin trots att regionen flera gånger påpekat att en sådan måste finnas på plats.

Vårdcentralen stämde Region Sörmland och menade att regionen hade begått grovt kontraktsbrott. Enligt vårdcentralen hade man ett år på sig att uppfylla alla krav för att bli en fullvärdig vårdcentral. Enligt regionen gällde det dock inte bemanningen som ska finnas på plats från dag ett. Ärendet kommer att prövas i tingsrätt.

Risk för patienters liv

Efter att Region Sörmland hävde avtalet fortsatte företaget bakom vårdcentralen bedriva viss verksamhet, som tester och hälsokontroller, enligt regionen.

Nu har Ivo granskat ärendet och beslutat att förbjuda företaget Amore Hemomsorg all verksamhet vid vårdcentralen i Årby då man menar att det finns påtaglig risk för patienters liv, hälsa eller personliga säkerhet. När SVT Sörmland når företagets advokat har han ännu inte hunnit sätta sig in i Ivo:s beslut.

– Ärendet gällande grovt kontraktsbrott har inget att göra med Ivo:s beslut och kommer att tas upp av tingsrätt. Jag har inte hunnit läsa igenom Ivo:s granskning än så den kan jag inte kommentera, säger Erik Widman, advokat.

Vårdcentralen Årby hade ungefär 1 300 listade patienter. Regionen ska ha listat om alla patienter till andra vårdcentraler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårdcentralen Årby

Mer i ämnet