Till vänster; spelare i en tidig upplaga av IFK Eskilstuna och till höger; författaren Clas Glenning med boken ”100 år av fotboll”. Foto: Arkiv/SVT

Fotbollen – en ”giftig fluga” som skulle krossas

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollen i Sörmland var ingen självklarhet när den växte fram i början av 1900-talet. Utanför de större städerna dröjde det länge innan sporten tog fart. Om det och mycket annat skriver statistikern Clas Glenning om i sin bok som sammanfattar den lokala fotbollshistorien.

”Fotbollsflugan. Det finns ju olika arter av flugor, var och en, med sina speciella oarter. En av de giftigaste och svåraste att utrota är den s. k. 'fotbollsflugan', vilken under de senaste åren uppträtt allt talrikare i vårt land”.

Så stod att läsa Katrineholms AIK:s medlemsblad för december månad 1920. Det är bland det första som möter en i Clas Glennings nya bok ”100 år av fotboll” som han fått i uppdrag att skriva i och med Södermanlands fotbollförbunds 100-årsfirande.

– Den tidiga sörmländska fotbollen är en stadsföreteelse och det är inte förens tidigt 1930-tal som den kommer ut på landsbygden efter som bönderna var emot det. Bondsönerna skulle inte hålla på med fotboll utan de skulle hålla på med annat istället, säger Clas Glenning.

Tagit fem år

Det har tagit omkring fem år att färdigställa boken och den innehåller alltså från statistik, via alla möjliga lagbilder till en beskrivning om hur fotbollen utvecklats i takt med samhället.

– Det är en sörmländsk historieberättelse över 100 år där fotbollen sålklart är i fokus men jag tycker den belyser samspelet mellan fotboll och samhälle på ett bra sätt. Det är en värdehandling för oss, säger Christian Wellander, kanslichef på Södermanlands fotbollförbund.

Kontrovers kring äldsta klubben

En av de största tvistefrågorna bland de lokala fotbollshistorikerna är vilken klubb som var först.

– Det är ju lite kontroverser runt det här men den allra första ska nog vara IF Sport bildad 1896, ett par veckor senare kommer Guif också men den äldsta som fortfarande spelar är IFK Eskilstuna, säger Clas Glenning.

Bor: Eskilstuna

Ålder: Fyller snart 50

Favoritlag: AIK

Övrigt: Är son till den legendariske tv-profilen Christer Glenning som under många år var programledare i SVT:s klassiska motorprogram ”Trafikmagasinet”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sportfredag

Mer i ämnet