Sebastian Markewall tränar KAIK-laget som siktar på att så småningom ge sig in i seriespel. Foto: SVT/Robin Persson

Nytt liv för volleybollen i Katrineholm

Uppdaterad
Publicerad
När Katrineholms VK gick under i spåren av en ekonomisk kris 2015 så trodde många att volleybollen i Katrineholm var död. Men det har ett nytt lag gjort sitt yttersta för att ändra på. Nu siktar de på att börja om från botten i seriesystemet.

Med SM-gulden 2010, 2011 och 2013 så etablerade sig KVK som en klubb i den absoluta toppen inom svensk volleyboll på damsidan. Men inför säsongen 2015 fick sagan ett abrupt slut då klubben visade sig ha så pass svåra ekonomiska bekymmer att konkurs var det enda alternativet.

Elitlaget spreds för vinden och volleybollplanen i Duveholmshallen gapade tom.

Men kvar fanns ett gäng spelare ur ungdomsleden som ville spela vidare och tillsammans med några unga nybörjare bildades ett lag som numera utgör en sektion i den klassiska, lokala klubben Katrineholms AIK.

”Vi står jättenära varandra”

Evelin Becsei kom till Sverige från Serbien för drygt två år sedan och fick höra talas om laget via en klasskompis.

– Det är som en andra familj, vi står jättenära varandra, säger hon.

Språket har hon lärt sig mycket tack vare snacket med lagkompisarna och volleyboll har visat sig vara något som hon har talang för. Till hösten hoppas hon få en plats på volleybollgymnasiet i Falköping. Det skulle dock innebära att hon tvingas lämna laget och sina kompisar.

– Jag är lite ledsen men samtidigt glad för att jag kan göra det jag verkligen vill, säger Evelina Becsei.

Volleybollspelaren Evelin Becsei kom från Serbien till Sverige för två år sedan och har hittat sin andra familj i laget. Foto: SVT

Behövs fler ledare

Tränare för laget är Sebstian Markewall. Målet för honom och laget är att sätta laget i seriespel. Resan tillbaka till toppen börjar i så fall i division 3.

– Nästa steg efter det är att utveckla ledarstaben för volleybollen inom sektionen så att flera kan prova på och börja tävla om man vill också, säger Sebastian Markewall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sportfredag

Mer i ämnet