Under nationaldagen så spelades fotbollsturneringen Tillsammans Cup i Eskilstuna. Foto: Alexander Weimar/SVT

Fotbollscup med fokus på integration

Publicerad

På Balsta IP i Eskilstuna anordnades det idag en fotbollsturnering där fokusen inte låg på att vinna utan istället på att visa fair play och att skaffa nya kompisar.

Fotbollsturneringen Tillsammans cup spelades under nationaldagen. Cupen anordnas på flera håll i Sverige och har som syfte att integrera nya svenska ungdomar med hjälp av fotboll.

TV: Fotbollsturnering för ensamkommande

– Tanken bakom är att ungdomar som är nya till Sverige ska få komma hit och spela tillsammans med svenskar och personer som bott här mycket längre så att de kan knyta nya kontakter. De ska spela lite fotboll och ha kul helt enkelt, säger cupgeneralen Muhammed Tahsin.

Flera föreningar i Eskilstuna är med

IFK Eskilstuna, Jäders IF, Skogstorps GoIF, Hällbybrunns IF och Eskilstuna Korpen hade alla representanter på plats förvisa ungdomarna att de är välkomna till deras organisationer.

LÄS MER: Lokala klubbar fixade fotbollscup för ensamkommande

– Till en början är det ju ett jättebra tillfälle att se nya fotbollsspelare och få de att komma in och vara med i de lag som vi har runt om i stan. Det är ju jättetrevligt att de får komma ut och spela fotboll, säger Ulf Johansson, lagledare för Hällbybrunns IF.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer