Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ska Tommy och Milo göra för att fånga upp ungdomar på glid? Hör de berätta i klippet ovan. Foto: SVT

Efter eskalerande våldet: Fritidsledare på gymnasieskola i Eskilstuna ska fånga upp ungdomar

Uppdaterad
Publicerad

På lite mer än ett halvår har det inträffat tre skjutningar i anslutning till skolor i Eskilstuna. Nu väljer Rinmangymnasiet att satsa på att ha fritidsledare på skolan för att fånga upp ungdomar som riskerar att hamna snett.

Att ha fritidsledare på ett gymnasium kan höja ögonbrynen hos en del. Enligt rektorn Biljana Sekaric är man unika med det här konceptet i Eskilstuna.

– Det hör inte till vanligheterna att ha fritidsledare på ett gymnasium men vi är måna om att ingen elev ska hamna snett, säger hon.

Ungdomar och kriminalitet i Sörmland

Stor respons

Fritidsledarna Milo och Tommy blev anställda i maj. Arbetet den första månaden på jobbet har främst gått ut på att försöka lära känna eleverna.

– De ska vägleda, samtala och fånga upp ungdomar. Vi märker en enorm respons från elever och lärare på bara en månad, säger Biljana Sekaric.

Över 1 000 elever går på skolan och att möta alla kommer att bli en utmaning.

– Det är svårt att nå alla på en dag, men det finns vissa elever som sticker ut ganska snabbt och dem får man snabbt kontakt med. Men sen finns elever som inte syns lika mycket, de som slickar väggarna, vi försöker nå dem också, säger fritidsledaren Tommy.

”Vi tror starkt”

Efter sommarlovet kommer skolan att ha ett aktivitetshus där elever kommer få läxhjälp och även ha aktiviteter efter skoltid tillsammans med fritidsledarna.

– Eleverna ska kunna hänga där, studera och ha kul. Det är lätt hänt att ungdomar hittar på bus när de är rastlösa. Vi tror starkt på det här, säger Tommy.

Men sällskapsspel och fritidsledare kan väl inte stoppa dem som aktivt väljer den kriminella banan?

– Vi måste tro på att vi kan göra en förändring inom ramen för den verksamhet som skolan erbjuder, säger rektorn Biljana Sekaric.

– Sen förstår vi också att det är ett tufft arbete och vi kommer att ha svårt att nå alla men vi har som ambition att inte släppa en enda ungdom. För den dagen vi slutar tro på att det går att förändra, den dagen kommer att vara mörk.

Möt fritidsledarna Milo och Tommy i videklippet ovanför – och hör hur de arbetar med ungdomarna på gymnasieskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ungdomar och kriminalitet i Sörmland

Mer i ämnet