Sahlin: ”Det har funnits en feghet”

Uppdaterad
Publicerad

I dag avlöser talarna varandra på Stadshuset i Eskilstuna. På temadagen mot våldsbejakande extremism har bland annat Mona Sahlin berättat om sitt regeringsuppdrag.

Det var fullsatt i fullmäktigesalen i Stadshuset när temadagen drog igång på onsdagsmorgonen. På plats fanns bland annat säkerhetspolisen, författaren och Mellanösternkännaren Aron Lund och representanter från en rad olika församlingar.

En av de som hade ordet på temadagen var Eskilstuna kommuns samordnare mot våldsbejakande extremism, Tryggve Lundh. Han berättade om hur kommunen börjat arbetar med frågan, men att man vill bli bättre. Bland annat ska man börja arbeta mer mot familjer, inte bara mot enskilda individer. Dessutom vill man få igång ett samarbete med landstinget.

Våldsbejakande extremism

Uppdrag till kommunerna

När det var dags för Mona Sahlin, som är nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, att tala sa hon att hon hoppas att alla kommuner ska ha en handlingsplan när hennes uppdrag går ut nästa år. Hon har tidigare varit kritisk mot landets kommuner och menat att de varit för långsamma i sitt arbete mot extremism.

– När jag började med det här för ett år sedan var det många kommuner som menade att detta inte var deras ansvar, utan att det bara berörde förortsområdena till Stockholm och Göteborg. Det har jag varit upprörd över. Det har funnits en feghet och en långsamhet. Men nu börjar attityden förändras, det är bra, säger Mona Sahlin till SVT Nyheter Sörmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsbejakande extremism

Mer i ämnet