Foto: TT

Funktionshindrad pojke fick rätt – nu överklagar kommunen

Uppdaterad
Publicerad

En pojke med funktionshinder i Oxelösund ville gå på ett sommarkollo i en annan kommun i sommar. Men Oxelösunds kommun tycker att pojken skulle nöja sig med kortare läger på hemmaplan. Pojken fick rätt i förvaltningsrätten, men nu har kommunen överklagat till kammarrätten.

Sommaren 2016 var pojken för första gången på sommarkollot, som ligger i en annan svensk kommun. Han trivdes så bra att han ville få uppleva lägret igen och därför ansökte hans föräldrar om att låta pojken få åka på samma kortidskollo i juni i år. Men denna gång sa vård- och omsorgsnämnden i Oxelösunds kommun nej.

Nämnden motiverade beslutet med att pojken skulle få en plats på ett kortare dagsommarkollo i kommunen, med övernattning på det korttidsboende som han bor på ibland. Varje år anordnar Oxelösunds kommun sommarkollo för bam och ungdomar mellan med någon form av funktionshinder.

Pojken fick rätt – kommunen överklagar

Men pojken och hans föräldrar överklagade beslutet till Förvaltningsdomstolen i Linköping. Föräldrarna hävdade att deras son, som är i yngre tonåren, behöver få ett miljöombyte och få träffa jämnåriga som kan kommunicera med honom. De uppgav också pojken utvecklades mycket av att gå på sommarkollot förra sommaren.

Förvaltningsrätten gav pojken rätt. De dömde att kommunen skulle ge pojken rätt till ekonomiskt stöd och rätt att gå på ett fem dagar långt läger i en annan miljö. Men nu överklagas alltså domen till kammarrätten. Kommunen vill neka pojken rätten till att gå på sommarkollot utanför kommunen och hänvisar till sin egen lägerverksamhet.

I sin överklagan skriver nämnden att pojken får ett tillräckligt miljöombyte på kommunens eget läger, eftersom han befinner sig utanför hemmet dygnet runt under lägervistelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.