Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trafikpolisen Björn Thunblad förvånades över fusket. Foto: Amanda Saveland och Fredrik Sandberg/TT

Fuskande övningskörare åkte fast i Eskilstuna – nu satsar polisen på fler kontroller

Uppdaterad
Publicerad

Inom loppet av två dagar har trafikpolisen i Eskilstuna stött på två fall av övningskörningsfusk. Därför ska man nu börjar genomföra riktade insatser och skapa sig en tydligare bild av hur vanligt förekommande det är med fusk i samband med övningskörning.

– Vi ska säkerställa att vi har korrekt kunskap på området och sedan kommer vi göra slumpvis utvalda kontroller på olika platser vid olika tider för att få ett så brett genomslag som möjligt, säger trafikpolisen Björn Thunblad som själv blev förvånad när de två fallen av fusk upptäcktes.

– För den som ska ta körkort är det ju säkert något som man har gått och längtat efter väldigt länge, och då borde man ju vilja att allt ska gå rätt till. Att då välja att ta genvägar är inte bra. För det som blir åsidosatt är ju trafiksäkerheten, säger Björn Thunblad.

Privata övningskörare

Han menar att den som känner sig osäker på vilka regler som gäller vid övningskörning bör gå in på Transportstyrelsens hemsida och läsa på, eller vända sig till en trafikskola.

– Och vi har inte sett några brister hos våra lokala trafikskolor utan det här är i första hand privata aktörer, säger Björn Thunblad.

Hör honom beskriva hur de två fallen av fusk gick till och vad som kan bli konsekvensen av att inte följa reglerna i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.