Det finns fortfarande ingen misstänkt för skjutningen på en lekplats i Årby den 26 augusti, där en kvinna och ett barn skadades. Foto: SVT

Flera anhållna för vapenbrott i Eskilstuna – men ingen misstänkt för skjutning i Årby

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen gjorde polisen ett tillslag i Eskilstuna. Fyra personer greps och anhölls på sannolika skäl misstänkta för vapenbrott och narkotikabrott. Det är andra tillslaget på kort tid i polisens arbete mot skjutvapenvåld i Eskilstuna.

Fortfarande finns ingen misstänkt efter skjutningen i Årby den 26 augusti där en kvinna och ett barn skadades. Det berättade polisen under en presskonferens på tisdagen.

Dock pågår just nu ett riktat arbete mot skjutvapenvåldet i staden och en rad personer har den senaste tiden frihetsberövats.

Lekplatsskjutningen

Gjort tillslag riktat mot vapenförsäljning

Den 20 augusti slog polisen till mot en misstänkt vapenförsäljning i Eskilstuna. Sex personer greps då misstänkta för grovt vapenbrott. På måndagen gjordes ytterligare ett tillslag av polisen där fyra personer sedermera anhölls på sannolika skäl misstänkta för vapenbrott och narkotikabrott. En av dessa släpptes under tisdagen.

– Dessa tre som fortfarande är anhållna ska höras och sedan kommer jag fatta beslut om de ska vara fortsatt anhållna eller om anhållandet ska hävas, säger kammaråklagare Nicklas Hjertonsson.

Polisen om vapentyperna: ”Särskilt farlig beskaffenhet”

Både tillslaget den 20 augusti och måndagens tillslag ses av polisen som ett steg i att bekämpa och reducera det dödliga skjutvapenvåld som händer i Eskilstuna.

– Vi har tagit ett stort antal vapen i beslag, fler än fem stycken och bland annat tre stycken glockpistoler. Gemensamt för vapnen vi har tagit i beslag är att det är vapen av särskilt farlig beskaffenhet, säger Christoffer Bohman, chef för utredningssektionen polisområde Södermanland.

Personerna som anhölls under måndagen är mellan 20 och drygt 30 år gamla och har samtliga anknytning till Eskilstuna, enligt polisen.

Se en sammanfattning av skjutningen i Årby:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En kvinna och ett barn sköts vid en lekplats – här är vad som hänt förklarat på en minut. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lekplatsskjutningen

Mer i ämnet