Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagare Fredrik Beijar berättar om mordtillfället vid Rosvalla och en nedgrävd kalashnikov i Oppeby. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fyra åtalas för inblandning i Rosvallamordet i Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

I början av sommaren sköts en 19-årig man till döds i Nyköping. Nu har fyra personer åtalats misstänkta för inblandning i dådet.

Den 8 juni dödades en 19-årig man vid Rosvalla i Nyköping. Han ska ha skjutits till döds och ett flertal personer har varit misstänkta för delaktighet i dådet.

Flera åtalade

I dag åtalades fyra personer för inblandning i brottet. Två personer åtalas för mord och grovt vapenbrott. Två andra personer åtalas för grovt skyddande av brottsling.

De två män som åtalas misstänkta för mord är 24 respektive 22 år gamla, de är dessutom bröder. Enligt åtalet har de knivhuggit och skjutit den 19-årige mannen som avlidit till följd av skadorna.

De två mordmisstänkta bröderna ska ha varit i kontakt med 19-åringen innan dådet och förmått honom att komma till området vid tennishallen vid Rosvalla i Nyköping. Det var också där som de sedan misstänks ha dödat 19-åringen.

Det grova vapenbrott de misstänks för har att göra med att de två männen innehaft två skarpladdade pistoler samt ett automatvapen.

De två pistolerna, som inte hittats, misstänks ha använts vid mordet. Automatvapnet användes inte vid dådet.

Förnekar brott

De två män som åtalas för grovt skyddande av brottsling är 22 och 26 år gamla. En av dem misstänks ha skjutsat en av de mordmisstänkta efter dådet och dessutom stannat bilen så att vapen kunde undanröjas. Den andra mannen ska ha försett den andre mordmisstänkte med nya kläder efter dådet.

De fyra män som nu åtalas för inblandning i mordet nekar till brott.

– Min klient förnekar brott. Han har ingen inblandning i det här. Något mer än så vill jag inte gå in på innan förhandlingen. Då kommer jag utveckla det här mer, säger advokat Douglas Blidberg som är den mordmisstänkte 22-åringens försvarare.

Åklagaren yrkar på att de två misstänkta mördarna utvisas från landet.

Tidigare våldsdåd mot 19-åringen

19-åringen hade redan tidigare blivit utsatt för ett grovt våldsbrott. I maj blev han knivskuren i buken. En 24-årig man har tidigare åtalats för mordförsöket, men under fredagen friades mannen från misstankarna av tingsrätten i Nyköping. Enligt tingsrätten räcker inte bevisningen för att fälla den misstänkte 24-åringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

mordet vid rosvalla

Mer i ämnet