I det här området i Rosvalla i Nyköping dödades en 19-årig man i början av juni. Foto: Robin Persson/SVT

Två bröder får livstids fängelse för mordet vid Rosvalla

Uppdaterad
Publicerad

I början av sommaren sköts en 19-årig man till döds i Nyköping. Nu har två bröder dömts till livstids fängelse för mordet. De ska även utvisas från landet och förbjuds att återvända.

Den 8 juni dödades en 19-årig man vid Rosvalla i Nyköping. Han sköts till döds och ett flertal personer var till en början misstänkta för delaktighet i dådet.

Enligt tingsrätten dom har dådet ”i det närmaste haft karaktären av en avrättning”. Motivet har dock inte kunnat klarläggas.

Livstid och utvisning

Nu har två av dem, två bröder i 20-årsåldern, dömts för mordet av tingsrätten i Nyköping. De båda männen döms också för grovt vapenbrott. En av dem även för ringa narkotikabrott.

Bröderna får livstids fängelse och ska dessutom utvisas ur landet utan möjlighet att återvända.

Två andra personer har varit misstänkta för skyddande av brottsling, men de frias av domstolen.

Skyller på tredje person

Den mördade 19-åringen utsattes både för knivvåld mot huvudet, halsen och bröstkorgen samt flera pistolskott.

En av bröderna erkänner att han utfört knivattacken, men skyller skotten på en tredje person. Han menar att han använde kniven i självförsvar och att den tredje personen sedan sköt 19-åringen.

Den andra brodern har nekat helt till mordet.

Enligt domstolen kan dock inte den tredje personen ha avlossat något skott eftersom den personen då skulle ha haft så kallade tändsatspartiklar på händer och kläder.

Eventuell överklagan

Advokat Hanna Lindblom har försvarat en av de morddömda bröderna. Hon säger sig vara besviken på domen och menar att den kan komma att överklagas.

– Tingsrätten har gjort en väldigt hård bedömning. Jag har inte läst hela domen men det lutar åt en överklagan, säger hon.

En av de två åklagarna i målet, Johanna Levin, är nöjd att rätten har gått på deras linje vad gäller domen mot de två bröderna. Tillsammans med sin kollega ska hon nu gå igenom domen mer noggrant.

– För att se om vi kan gå vidare med en överklagan angående de två frisläppta personerna, säger hon.

Den mördade 19-åringen hade bara en kort tid innan han dödades blivit utsatt för ett annat våldsdåd – en allvarlig knivskärning. Ingenting talar dock för att de båda våldsdåden varit kopplade till varandra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

mordet vid rosvalla

Mer i ämnet