Det var i det här området, intill idrottsområdet Rosvalla i Nyköping, som en 19-årig man mördades. Nu har två bröder friats från mordmisstankar i hovrätten. Foto: Robin Persson/SVT

Hovrätten ändrar dom för Rosvallamord – bröderna frias från mordmisstanke

Uppdaterad
Publicerad

Två bröder i 20-årsåldern dömdes till livstids fängelse av tingsrätten för att ha mördat en man vid Rosvalla i Nyköping sommaren 2020. Men nu ändrar Svea hovrätt domen och friar dem från mordet – den ena döms i stället för grov misshandel och den andra frias helt. Tingsrättens beslut om att utvisa männen hävs.

Mordet på en 19-årig man vid Rosvalla i Nyköping skedde den 8 juni och hade enligt tingsrätten ”i det närmaste haft karaktären av en avrättning”. 19-åringen var både skjuten och knivskuren.

Förutom livstids fängelse dömdes de båda bröderna till utvisning och att betala skadestånd.

Men Svea hovrätt håller alltså inte med Nyköpings tingsrätt. Hovrätten anser att åklagarna inte kunnat bevisa att det inte var någon annan som genomförde mordet. Bevisen som åklagarna lagt fram har varit indirekta och det finns utrymme att tolka dem annorlunda, menar hovrätten.

Låg trovärdighet

Ett av vittnena, som tidigare också var misstänkt för inblandning i mordet, har ändrat sin version av händelseförloppet. I tingsrätten sa han att han sett en av bröderna på mordplatsen, men under hovrättsförhandlingarna har han tagit tillbaka det. Hovrätten har inte stor tilltro till hans berättelse, men konstaterar att det han sagt i tingsrätten nu fått ännu lägre trovärdighet.

Den yngre brodern kan enligt hovrätten inte knytas alls till platsen.

– Vi båda är givetvis väldigt glada över utgången. Min uppfattning är att det inte är bevisat att min klient har befunnit sig på brottsplatsen, det var vår försvarslinje även i tingsrätten och nu fastställde hovrätten det, säger Douglas Blidberg, mannens advokat.

Erkänner knivvåld

Polisen hittade spår av partiklar som tyder på att den äldre av bröderna avlossat ett skott, men de går inte att tidsbestämma. Mannen har själv sagt att han provskjutit med ett vapen tidigare samma dag på en annan plats, och sedan grävt ner det. Domen gällande grovt vapenbrott kvarstår därför mot honom. Han har däremot erkänt att han skurit den mördade mannen med kniv, men att det rört sig om självförsvar. Hovrätten anser att det är osannolikt att han både knivskurit och skjutit offret.

– Både jag och min klient är väldigt lättade. Tingsrättens dom var fel och nu ändrade hovrätten det. Min klient har erkänt att han använt stickande och skärande våld med kniv och vi får godta att han döms för grov misshandel, säger Hanna Lindblom, den äldre broderns försvarare.

I stället för en livstidsdom och utvisning blir straffet i stället tre år och tre månaders fängelse för honom.

SVT Nyheter Sörmland har sökt åklagarna för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

mordet vid rosvalla

Mer i ämnet