Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ovan berättar gåsforskaren varför gässen ökar i antal. Foto: SVT

Gåsforskaren: Därför blir gässen fler och fler

Publicerad

Det råder inga tvivel om att gässen blir fler och fler, och de flesta är överens om att de behöver bli färre. Det enligt Niklas Liljebäck, som är expert på gäss och har forskat om de olika arterna vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.

Vid Sveriges gräns finns ett övervakningssystem där gässen räknas flera gånger per år. Hur snabbt de ökar i antal beror på gåsarten.

– De stora vinnarna är grågås och vitkindad gås, de ökar fort, säger Niklas Liljebäck.

SVT har tidigare berättat att Jägareförbundet vill locka fler jägare till gåsjakten och startar en särskild utbildning där Sörmland och Örebro blir pilotlän.

Orsakar problem

Niklas Liljebäck jobbar också åt Jägareförbundet som expert på gåsen och säger att de flesta är överens om att gässen behöver bli färre. Inte minst på grund av skadorna de orsakar på lantbrukares grödor.

Traditionell jakt är en metod, oljering av ägg är en annan – en metod där äggen besprutas med olja så att porerna täpps till och fostret dör. Skrämseltaktik en tredje.

– Det har ju störst effekt om man kan erbjuda bra mat på någon annan plats. Annars skyfflar man ju bara runt gässen i landskapet, säger Niklas Liljebäck.

”Vi som skapat förutsättningarna”. Hör gåsexperten i videoklippet ovanför om orsakerna till att fågeln ökar snabbt i antal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.