Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svårt att skjuta gäss – nu ska jägare ska utbildas i pilotprojekt i Sörmland och Örebro Foto: Robin Persson/SVT

Svårt att skjuta gäss – nu ska jägare utbildas i pilotprojekt i Sörmland och Örebro

Publicerad

Jägareförbundet vill locka fler till gåsjakten. Därför startas nu en särskild utbildning där Sörmland och Örebro blir pilotlän till hösten.

Fler jägare behöver utbildas i gåsjakt när antalet gäss ökar och orsakar problem för bland annat lantbrukare i södra Sverige. Jaktformen är i dag inte speciellt utbredd enligt Jägareförbundet.

Vanligt med skyddsjakt

Jakten fungerar både som skrämselmetod men kan också ha en reglerande effekt på hela gåsbeståndet. Jaktperioden på gås pågår från den 11 augusti och fram till 31 januari, men kan variera beroende på art. Skyddsjakt på gås i anslutning till oskördad gröda kan pågå året runt och är i dag relativt vanligt.

– Det finns några gåsentusiaster där ute som är jätteduktiga, men de flesta jägare är inte vana vid den här typen av jakt, säger projektledaren Hanna Kekkonen.

Utrustningspaket köps in

En av trösklarna är att det krävs viss speciell utrustning för gåsjakten i form av gömslen och ”bulvaner”, en typ av naturtrogna gåsatrapper. Som en del av projektet och komplettering till utbildningen kommer denna utrustning att köpas in och göras tillgänglig för de som vill jaga gås.

Till att börja med köps totalt fyra utrustningspaket in och delas lika mellan pilotlänen Örebro och Sörmland.

– De kommer att placeras ut på lämpliga platser i länen, säger Hanna Kekkonen.

Hoppas få med fler

Under sensommaren kommer utbildningen att genomföras av bland förbundets medlemmar i länen. Den omfattar både teoripass och praktiska moment med gömslen och bulvaner. Under 2024 ska utbildningen finnas tillgänglig i fler län.

– Samarbete med LRF är påbörjat och vi hoppas på fler aktörer naturligtvis som Sveriges jordägare och arrendatorföreningar som är direkt berörda och har gässen på sina marker, säger Jonas Fransson, ordförande i Jägareförbundet i Sörmland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.