Göran Persson, fd statsminister. Foto: SVT

Göran Persson stäms för hemfridsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Före detta statsminister Göran Persson och hans fru Anitra Steen, styrelseordförande i Svenska Spel, stäms av två grannar, som menar att Persson gjort sig skyldig till hemfridsbrott när grannarnas fritidshus fotats.

Stämningsansökan är det senaste i en infekterad strid mellan Persson/Steen och grannparet. En strid som fick sin början förra året, och som gäller ett stycke mark i Flens kommun.

På marken, som i flera år arrenderats ut av Persson, står en byggnad som grannparet använder som fritidshus. I mars förra året bestämde sig Göran Persson och frun Anitra Steen för att säga upp arrendet, med hänvisning till att marken behövdes för jordbruk.

Anledningen: Bilder på huset

Grannarna bestred uppsägningen, och några veckor senare lämnades ärendet till arrendenämnden i Västerås, där de fick rätt. Men det är anmälan till arrendenämnden som nu får grannparet att lämna in en stämningsansökan.

För i ärendet finns ett antal bilder på fritidshuset, som enligt grannarna är tagna av antingen Göran Persson, Anitra Steen, eller på uppdrag av någon av de båda. Eftersom grannarna menar att den som tagit bilderna befunnit sig på deras tomt utan tillstånd väljer de nu att lämna in en stämningsansökan mot Persson och Steen.

SVT Nyheter Sörmland har sökt Göran Persson, som dock avböjt att kommentera stämningsansökan.

Hemfridsbrott – så säger lagen:

”Den som olovligen intränger eller kvarstannar där annan har sin bostad, vare sig det är rum, hus, gård eller fartyg, dömes för hemfridsbrott till böter.”

Källa: Brottsbalken, 4 kap. 6 §

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.