Blombuketterna och prinsessbakelserna som skapats för kronprinsessan Victorias födelsedag. Foto: SVT

Gustav Vasas stad firade kronprinsessan Victoria

Uppdaterad
Publicerad

Idag arrangerades en sommarfestival i Strängnäs med musik, bilcruising – och så ett födelsedagsfirande utan själva födelsedagsbarnet på plats.

Närmare 100 personer hade samlats i centrala Strängnäs under fredagseftermiddagen för att sjunga ja må hon leva för kronprinsessan Victoria.

– Det är klart att Strängnäs också vill vara med och fira kronprinsessan som fyller 40 år idag. Det vill vi uppmärksamma och skicka våra varmaste gratulationer, säger Pernilla Eklund, verksamhetsledare på centrumföreningen Mitt Strängnäs, som samlat stadens näringsidkare, föreningar och kyrkan.

Får egen bakelse

40-åringen firades med bakelser och blombuketter som tagits fram till hennes ära av stadens konditorier och florister. Nu är det upp till Strängnäsborna att kora stadens prinsessbakelse och kanske får Victoria en möjlighet att välja sin egen favorit.

– Vi ska försöka skicka allt till slottet i Stockholm och vi hoppas verkligen att det tas emot, säger Pernilla Eklund.

”Hoppas hon kommer hit”

Om just kronprinsessan har någon anknytning till Strängnäs är oklart, men staden har ett långt förhållande till det svenska kungahuset. Bland annat valdes Gustav Vasa till kung i Strängnäs domkyrka för snart 500 år sedan.

– Jag vet ju att hon har en anknytning till Gripsholms slott i Mariefred, men till Strängnäs vet jag inte. Men Strängnäs är ju historiskt en väldigt intressant stad för Sverige. Så hoppas att hon kommer hit och hälsar på snart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kronprinsessan Victoria 40 år

Mer i ämnet