Kungahusets informationschef Margareta Thorgren. Foto: Rosie Alm/Kungahuset.se

Hovet om kronprinsessan Victorias 40-årsfirande: ”Kommenterar inte enskilda kostnader”

Uppdaterad
Publicerad

När kronprinsessan Victoria firar sin 40-årsdag sker det under påkostade former. Hovet avböjer att kommentera eller spekulera kring kostnaden för kalaset, och hänvisar till sin verksamhetsberättelse. Magnus Simonsson på Republikanska föreningen tror att det rör sig om mångmiljonbelopp.

Har ni några siffror på vad firandet kommer att kosta?

– Nej, precis som alla verksamheter redovisar vi den sortens uppgifter i vår verksamhetsberättelse som publiceras årligen, säger Kungahusets informationschef Margareta Thorgren.

Ni kommenterar alltså inte utgifter utanför den kontexten?

– Nej.

”Intresset ökar”

Magnus Simonsson, generalsekreterare på Republikanska föreningen, märker ett ökat intresse för frågan om monarkins varande eller icke varande under stora händelser i kungahuset som denna.

– Det här är en dag då Republikanska föreningen har möjlighet att väcka uppmärksamhet. Vi märker tydligt i samband med större händelser i kungahuset att intresset för frågan om monarkin och dess kostnader ökar, och då även intresset för vår förening.

Vad tror du att kalaset går loss på?

Det är nog många kringkostnader och dolda kostnader under detta tvådagarsfirande, för säkerhet och dylikt. Dessutom är det ju ett enormt PR-event för hovet. Jag vågar inte gissa exakt, men flera miljoner kronor går det säkerligen loss på. Det är synd att kungahuset inte är mer öppna med sina kostnader och utgifter.

Republikanska föreningens generalsekreterare Magnus Simonsson. Foto: Republikanska föreningen/Flickr

”Ta ställning och gör något”

Vad vill du säga till den som går med kritiska tankar kring kungahuset i dag?

– I dag är en bra dag att ta ställning. Om du ogillar allt fjäskande för och uppmärksamhet kring kungahuset, alla miljoner det kostar skattebetalarna – ta ställning och gör något. I slutändan är det en fråga om demokrati och frihet – monarkin är ett förlegat statsskick.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.