Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagaren om fallet: ”Det finns internationella kopplingar”. Foto: SVT, Jessica Gow/TT

Tre män och en pojke häktade för terrorplaner

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer häktades på långfredagen sannolikt misstänkta för stämpling till terroristbrott, varav en är en 15-åring med kopplingar till både kriminalitet och våldsbejakande islamism. Totalt var fem anhållna, men en av dem, en 23-åring, häktas inte och släpps på fri fot.

– Jag är nöjd med att de har häktat fyra av fem. Den femte personen är fortsatt misstänkt, säger kammaråklagare Lars Hedvall.

Det rör sig om fem personer från Eskilstuna, Strängnäs och Linköping som på onsdagen anhölls misstänkta för att ha planerat någon form av terrorbrott. Tre av dem är enligt häktningsframställan svenska medborgare. Enligt Säpo finns en koppling till våldsbejakande islamistisk extremism och terrorsekten IS, dock ska ett attentat inte ha varit omedelbart förestående.

Häktningsförhandlingarna för de fem misstänkta skedde bakom stängda dörrar. Fyra av de misstänkta häktades, varav en är en 15-årig pojke boende i Strängnäs. En av de fem, en 23-åring, häktades dock inte och släpps på fri fot då åklagarens bevisning inte anses vara tillräcklig. Kammaråklagare Lars Hedvall menar att han inte utgör en fara för allmänheten.

Misstänkt förberedelse till terrorbrott

– Det är min uppfattning att man inte behöver vara orolig. Det tror jag utifrån de omständigheter jag känner till.

15-åring kopplad till kriminalitet

Den misstänkte 15-åringen har enligt Socialnämnden en tidigare dom i förvaltningsrätten varit föremål för ett flertal orosanmälningar och även varit misstänkt för flera allvarliga brott, samt uppvisat ett aggressivt beteende. För ett antal år sedan omhändertogs pojken av Socialnämnden och beslut fattades om placering i familjehem.

På grund av 15-åringens låga ålder fanns en möjlighet för tingsrätten att omvandla häktningen till övervakning. Men man ansåg att det var ”ej betryggande” då han bedömdes kunna påverka utredningen.

Flera häktade män

Förutom 15-åringen häktades tre män. En 29-årig man boende i Eskilstuna, samt en 25-årig man boende i Linköping som tidigare dömts för grov olaglig körning och drograttfylla. Den tredje är en 24-åring med skyddad identitet. Samtliga häktade nekar till brott.

Åtal ska väckas inom två veckor för samtliga häktade.

Stämpling

Stämpling är en form av förberedelse till brott som innebär att en person i samråd med någon annan beslutar att begå ett brott, försöker förmå någon att utföra brott eller åtar sig att utföra ett brott. Stämpling är straffbart bara vid särskilt allvarliga brott, till exempel mord, terroristbrott och grov misshandel.

Källa: Åklagarmyndigheten via TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt förberedelse till terrorbrott

Mer i ämnet