Interner på Hällbyanstalten hävdar att dåliga förhållanden på Hällbyanstalten kan ligga bakom gisslandramat 21 juli. Anstaltschef Peter Kjellin tillbakavisar påståendena. Foto: SVT

Interner på Hällbyanstalten om gisslandramat: ”Konstigt att det inte hänt innan”

Uppdaterad
Publicerad

Infekterade relationer mellan intagna och personal och ett stort missnöje kring situationen på Hällbyanstalten – det kan ha legat bakom gisslandramat där två vårdare togs till fånga av två beväpnade interner den 21 juli, menar några av de intagna.

– Desperata människor begår desperata handlingar, skriver de i ett brev. 

SVT Nyheter Sörmland har tagit del av ett brev där flera interner ger sin syn på situationen på Hällbyanstalten, en anstalt utanför Eskilstuna med högsta säkerhetsklass där personer dömda för grova brott avtjänar sina straff.

”Inte förvånade” 

Internerna uppger att de var placerade på avdelningen där gisslandramat ägde rum, men att de inte visste något om planerna.   

– Men vi är inte förvånade över att det hände heller. Vi tycker att det är mer konstigt att det inte har hänt innan, står det i brevet. 

De menar att de intagna utsätts för olika former av maktmissbruk, vilket lett till infekterade relationer mellan personal och intagna. 

”Allergier tas inte på allvar”

Som exempel tar de bland annat upp att dokumenterade allergier inte tas på allvar och att det kan vara ”näst intill omöjligt” att få sjukvård.

Enligt anstaltschef Peter Kjellin stämmer dock inte detta.

– Möjligheterna att få vård är betydligt bättre än du och jag någonsin kommer att ha.

Vad gäller allergierna uppger han att man tillgodoser de behov som finns.

– Vi har 120 intagna, 86 av dem har specialkost, konstaterar han.

Chefen har annan bild

Internerna anser att det som de uppfattar som maktmissbruk ska ha lett till infekterade relationer mellan vårdare och personal, en bild som anstaltschefen Peter Kjellin inte delar.

- Relationen är generellt ganska bra. Sedan är det skillnad om de är i grupp. Det är rätt så vanligt att man försöker leva upp till hur man ska vara som kriminell och beter sig illa. Men enskilt är det sällan problem, säger han. 

Isolerades efter dramat 

Internerna skriver också att de känner sig kollektivt bestraffade då samtliga intagna på avdelningen isolerades efter gisslantagningen, trots att de inte var inblandade.

Peter Kjellin bekräftar att de intagna låstes in på sina rum.

– Det är klart att det stämmer. Det är det värsta som har hänt på 17 år. Vi var tvungna att se att fler inte var inblandade. Vi kunde inte ta risken att det skulle ske något mer, säger han. 

Internerna bakom brevet riktar även kritik mot maten, förutsättningarna att kunna sköta sin hygien och möjligheten till utbildning och rehabilitering.

”Sämre än på andra anstalter”

– Rehabilitering bygger på att man själv som individ vill och tar ansvar. Vi har ingen kö till behandlingsprogrammen, så det finns god möjlighet för den som vill, säger Peter Kjellin.

Enligt internerna bakom brevet är förhållandena på Hällbyanstalten sämre än på andra anstalter med samma säkerhetsklass.  

– Alla intagna på Sveriges anstalter vet att Hällby är helvetet på jorden, skriver de.

Personerna bakom brevet menar att dålig stämning på Hällby kan ha orsakat gisslandramat, vad tänker du om det? 

– Jag kan inte spekulera om det. Polisutredningen får visa vad det är som har hänt, säger Peter Kjellin. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gisslandramat på Hällbyanstalten

Mer i ämnet