Manuel Rodrigues utsågs till 2017 års barnrättshjälte för sitt arbete med synskadade barn. Foto: World's chilfren's prize

Han blev årets barnrättshjälte

Uppdaterad
Publicerad

Manuel Rodrigues, som kämpar för synskadade barns rättigheter i västra Afrika, röstades i dag fram till årets barnrättshjälte.

SVT Sörmland var i går på besök i Österåkersbygdens friskola utanför Vingåker, där Manuel Rodrigues var på plats för att berätta om sitt arbete med utsatta barn i Guinea-Bissau. Då som en av tre nominerade till priset som årets barnrättshjälte.

I dag står det klart att han kammade hem den hedervärda titeln, som även brukar kallas för ”Barnens nobelpris”.

Juryn, med skolbarn från 15 länder, offentliggjorde vinnaren under en presskonferens på Gripsholms slott, som bevakades av P4 Sörmland.

Hjälpt 250 barn

Manuel Rodrigues har i drygt 20 år kämpat för blinda barns rättigheter och möjlighet till att få gå i skolan i Guinea-Bissau.

Hittills har 250 blinda barn bott på Manuels center och gått i hans skola anpassad för synskadade. Han var glatt överraskad över det välkomnande han fick av de svenska eleverna i går.

– De bryr sig verkligen om barn på andra ställen ute i världen. Det visar att barn bemöts annorlunda här i Sverige än i många andra länder – och att den svenska regeringen är mer engagerad än andra, sade han.

Prispengar går till utsatta

Rodrigues sade även till SVT att han avser att lägga prispengarna, 350.000 kronor, på att fortsätta hjälpa utsatta barn i hemlandet.

”Barnen nobelpris”

World’s Children’s Prize är världens största årliga rättighetsutbildning för barn. Sedan starten år 2000 har 36 miljoner barn, en halv miljon av dem i Sverige, deltagit i det årliga World’s Children’s Prize-programmet. Programmet avslutas med en världsomröstning, Global Vote, där miljoner barn utser mottagaren av World’s Children’s Prize, som ofta kallas ”Barnens Nobelpris”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.