Lejonet Leo har blivit känd långt utanför Sveriges gränser, hans särpräglade utseende har gjort honom till något av en succé på internet. Foto: Henrik Säll.

Unika lejonet Leo – Gripsholms slotts omdiskuterade best

Uppdaterad
Publicerad

Det uppstoppade lejonet på Gripsholms slott är förmodligen Sörmlands mest berömda djur. Men också det mest missförstådda – och hånade. SVT djupdyker i historien kring lejonet Leo, som är veckans fredagsprofil.

Med sina vilt skenande ögon och gigantiska tunga är Leo, som lejonet kallas, inte särskilt lejonlik alls. Men förmodligen var det heller aldrig avsikten med det uppstoppade djuret.

– Antagligen var inte ambitionen att återskapa ett zoologiskt korrekt lejon, utan ett heraldiskt lejon, ett vapensköldslejon, säger Jim Sjöberg, slottsupplysningsman på Gripsholms slott.

Ett kungligt lejon

I övrigt är inte särskilt mycket om Leo känt, som stoppades upp någon gång under 1700-talet, mer än att han förmodligen är ett kungligt lejon. Men det finns myter. Om dessa och om annat får du veta mer om i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fredagsprofilen

Mer i ämnet