• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Handfängslad man släpades i snön – polisen frias

Uppdaterad
Publicerad

Filmen från polisingripandet i Eskilstuna visar hur en man med handbojor släpas av en polisman i snön efter att ha fått snö instoppat under tröjan och i ansiktet. Polisen åtalades i slutet av maj men frias nu av tingsrätten på samtliga punkter.

Det var i början av december 2019 som händelsen ägde rum i stadsdelen Skiftinge i Esklistuna.

Enligt tingsrättens dom var det en knivbeväpnad man som betedde sig våldsamt vid ett ingripande. Han övermannades av två poliser och försågs med handbojor. Mannen fortsatte att göra motstånd och istället för att lägga sig över honom med sin kroppstyngd valde den åtalade polisen att ”använda snö som distraktion för att försöka bryta våldspiralen”, som det står i domen.

Här fick den handfängslade mannen snö innanför tröjan och i ansiktet, varpå han släpades till en polisbil cirka 30 meter bort.

Snön anses befogad

Polismannen åtalades för ofredande, tjänstefel och misshandel, men frias nu på alla punkter. Tingsrätten skriver i domen att man tagit hänsyn till att gripandet behövde gå snabbt eftersom det hela skedde i ett ”så kallat utsatt område”, att personen var mycket våldsam och att han var ensam på platsen som rutinerad ingripande polis.

Tingsrätten skriver vidare i domen att användning av snö ”knappast är en vanlig polisiär tvångsåtgärd”. Men att det givet läget får anses befogat.

”En vansklig uppgift”

Mannen som släpades i snön har inte förhörts och kom heller inte till rättegången. Det kan ha påverkat tingsrättens bedömning, menar åklagare Dennis Rasmusson.

– Jag har bara läst domen en gång men mot bakgrund av att den målsägande inte kom till förhandlingen så har jag viss förståelse för domen, säger han.

Det är oklart om domen kommer att överklagas.

– Jag måste läsa domen igen och rådgöra med kollegor först. Det är en vansklig uppgift att sitta med regelboken i efterhand och peka i ett fall som detta, säger Dennis Rasmusson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.