Hanläggare på anläggningen i Flen åtalsanmäls. Foto: Adam Wrafter /SvD/TT

Handläggare på Migrationsverket i Flen bröt mot tystnadsplikten

Publicerad

En handläggare på Migrationsverket i Flen lät sin hustru få tillgång till Migrationsverkets e-postsystem med sekretesskyddad information. Personalansvarsnämnden har nu beslutat att åtalsanmäla honom för misstänkt brott mot tystnadsplikten.

Under flera år gav handläggaren sin hustru möjlighet att komma åt hans egen jobbmejl via arbetsdatorn. Därmed hade hon möjlighet att ta del av en stor mängd sekretessbelagda uppgifter, bland annat sådant som rört utlänningssekretess och bevakningsåtgärder. Det framgår av en anmälan som handläggarens chef gjort till Migrationsverkets personalansvarsnämnd.

Handläggaren har haft en ställning som beslutsfattare och ska i den positionen kunna förväntas ha goda kunskaper om vilka säkerhetsregler som gäller, menar chefen i sin anmälan.

Chefen kräver avsked

Oavsett om det skett av uppsåt eller oaktsamhet, så har handläggaren brutit mot instruktionerna i Migrationsverkets säkerhetshandbok och genom det agerat så förtroendeskadligt att det är ett allvarligt brott mot anställningsavtalet, enligt anmälan.

Handläggarens chef har yrkat att han i första hand ska avskedas, i andra hand sägas upp av personliga skäl och som tredjehandsalternativ få en disciplinpåföljd i form av löneavdrag.

Brutit mot tystnadsplikten

Migrationsverkets personalansvarsnämnd har nu tagit ställning till anmälan. De ser mycket allvarligt på handläggarens agerande och konstaterar att det är ett allvarligt åsidosättande gentemot arbetsgivaren. De anser dock inte att det är så allvarligt att han bör fråntas sin tjänst. Däremot anser de att det finns skälig misstanke för att han brutit mot tystnadsplikten. Nämnden beslutar därför att han ska åtalsanmälas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer