Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här hittar SVT:s reporter lustgasbehållare – se i videon var de lustgasfria zonerna i Nyköping har införts. Foto: SVT

Här är Nyköpings lustgasfria zoner – först i Sörmland med lokalt förbud

Uppdaterad
Publicerad

I tre områden i Nyköping har kommunen tillsammans med polisen beslutat att förbjuda lustgas. Det farliga och lättillgängliga berusningsmedlet har blivit allt vanligare på senare år.

Sedan i november är det förbjudet att använda lustgas på tre platser i centrala Nyköping. Den som ertappas med att bruka gasen inom de dragna gränserna riskerar böter.

Nyköping är först ut bland de nio sörmländska kommunerna att införa förbudet, som en del av de lokala ordningsföreskrifterna som också reglerar bruk av exempelvis alkohol och fyrverkerier.

Eskilstuna kan följa efter

I Eskilstuna är en uppdatering av de lokala ordningsföreskrifterna på gång. En revidering pågår men ska först göras klart av tjänstemännen innan det kan bli föremål för politikerna att rösta om.

– Vi kommer under processen med revideringen att lyfta in lustgas i de lokala ordningsföreskrifterna, säger kommunalrådet Jari Puustinen (M).

Verktyg för polisen

Enligt Tobias Kjell, gruppchef för områdespolisen i Nyköping, blir det lokala lustgasförbudet i Nyköping nu ett verktyg för polisen att använda. Han menar att det skulle kunna bidra till minskat missbruk bland främst ungdomar – eftersom inköp, innehav och bruk av gasen är fullt lagligt i Sverige idag.

– Många ungdomar tror att det är ofarligt. Vi ser att en del individer drabbas av ett allvarligt missbruk och gör av med många, många tusen kronor varje månad, säger Tobias Kjell.

Här hittar SVT:s reporter lustgasbehållare – se områdena där det nu är förbjudet att använda lustgas i videoklippet ovanför.

LUSTGAS – LAGLIGT OCH HÄLSOFARLIGT

I dagsläget är det varken förbjudet att köpa eller sälja lustgas. Och det finns ingen åldersgräns, eller tillståndskrav för återförsäljarna.

I juli 2022 tillsatte regeringen en utredning som bland annat ska ge förslag på hur försäljningen ska kunna regleras, med särskilt fokus på att skydda unga från riskerna. Den ska redovisas senast den 31 mars 2024.

Kritiska röster har höjts från bland annat Läkemedelsverket, och polisen har gått ut med varningar efter att lustgasen i allt större utsträckning börjat användas som partydrog bland unga.

Enligt Giftinformationscentralen är lustgas hälsofarligt på både kort och lång sikt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.