Anna Laaksonen, lärare i slöjd, bild och teknik på Vittra Kungshagen i Nyköping, hjälper niondeklassarna att bygga en aktivitetspark. Här ser du hela reportaget från skolan. Foto: SVT/Sandra Kjellström

Här har eleverna höjt sina meritpoäng

Publicerad

På Vittra Kungshagen i Nyköping har elevernas meritpoäng höjts de senaste åren och fler når kunskapskraven. Vi besökte skolan för att få reda på hur personal och elever arbetar för att alla ska nå målen.

På den privatägda skolan Vittra Kungshagen går cirka 350 elever i årskurs F-9. I dag når 94 procent av niondeklassarna på skolan kunskapskraven och den genomsnittliga meritpoängen låg förra året på 238 poäng, jämfört med 212 år 2015, enligt statistik från Skolverket.

– Det är viktigt att prata med lärarna. De kommer att lyssna om du har problem med något, säger Olivia Efraimsson, som går i årskurs 8.

Bra i Sörmlands skolor?
Ellen Sager och Olivia Efraimsson i årskurs 8 på Vittra Kungshagen i Nyköping tycker att de får tillräckligt med hjälp av lärarna i klassrummet. Foto: SVT/Lars Adolfsson

Studieron en utmaning

Precis som på andra skolor finns det även utmaningar, såsom studieron i klassrummet

– Det finns alltid några som sticker ut och ska vara värre än andra, säger Ellen Sager i årskurs 8.

I reportaget ovan får du den här skolans tips på hur elevernas resultat kan förbättras.

Så har vi valt skolor

Det här reportaget är ett resultat av våra tittares tips på goda exempel i den sörmländska skolan. Under arbetet med den här serien har vi fått in drygt 25 tips och många har även hört av sig och berättat om sina upplevelser i skolan. Vi har valt ut tre skolor som vi gjort längre reportage om, där det finns tydligt stöd i Skolverkets statistik för att elevernas resultat har höjts eller Skolinspektionens enkät visar att studieron och tryggheten har förbättrats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bra i Sörmlands skolor?

Mer i ämnet