Malin Gill, lärare i svenska och engelska på Faktoriet i Eskilstuna, blev utsedd till årets lärare i språkutveckling 2017. Här ser du hela reportaget från skolan. Foto: SVT/Sandra Kjellström

Mumier och rollspel – så når Faktoriets elever kunskapskraven

Uppdaterad
Publicerad

På Faktoriet i Eskilstuna når fler elever kunskapskraven och niondeklassarnas meritpoäng har höjts. Här använder lärarna elevernas intressen för att göra undervisningen spännande och begriplig.

På den kommunala skolan Faktoriet går cirka 280 elever i årskurs 7-9. Förra året nådde 89 procent av niondeklassarna på skolan kunskapskraven, jämfört med 74 procent året före. Den genomsnittliga meritpoängen har höjts de senaste åren, från 217 poäng år 2015 till 238 poäng förra året enligt siffror från Skolverket.

– Det känns verkligen som att lärarna är engagerade i vad vi gör, säger Tuva Hallberg i årskurs 7.

Bra i Sörmlands skolor?
Cecilia Bjärgö, lärare i svenska och SO på Faktoriet i Eskilstuna, använder både elevernas musik- och sportintressen på lektionerna. Foto: SVT/Sandra Kjellström

Rollspel på lektionerna

Lärarna använder ofta elevernas egna intressen i undervisningen.

– Och sedan kör vi mycket rollspel, specifikt i historia. Jag slog in en elev för ett tag sedan, hon blev en mumie, säger Cecilia Bjärgö, lärare i svenska och SO, som kör mycket rollspel på sina lektioner.

Malin Gill, lärare i svenska och engelska, blev utsedd till årets lärare i språkutveckling 2017.

Den stora utmaningen för lärarna är att få tiden att räcka till.

I reportaget ovan får du den här skolans tips på hur elevernas resultat kan förbättras och fler kan nå kunskapskraven.

Så har vi valt skolor

Det här reportaget är ett resultat av våra tittares tips på goda exempel i den sörmländska skolan. Under arbetet med den här serien har vi fått in drygt 25 tips och många har även hört av sig och berättat om sina upplevelser i skolan. Vi har valt ut tre skolor som vi gjort längre reportage om, där det finns tydligt stöd i Skolverkets statistik för att elevernas resultat har höjts eller Skolinspektionens enkät visar att studieron och tryggheten har förbättrats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bra i Sörmlands skolor?

Mer i ämnet