Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En unik ladugård från slutet 1600-tal renoveras just nu vid Stjärnholm. I klippet hör du projektledaren Martin Englund om vad som kommer ändras eller behållas. Foto: SVT

Unik ladugård från stormaktstiden renoveras vid Stjärnholm

Uppdaterad
Publicerad

Vid Stjärnholm mellan Nyköping och Oxelösund pågår en renovering av det mer avancerade slaget. Det är en för Sörmland helt unik ladugårdsbyggnad från stormaktstiden som nu ska säkras för framtiden.

Ladugården byggdes på slutet av 1600-talet och klarade sig undan rysshärjningarna på 1700-talet. Byggnadens kvadratiska utformning och välbevarade skick gör den kulturhistoriskt unik i länet, enligt Sörmlands museum.

Idag rymmer den ett stall där Stjärnholms ryttarförening med sina 400 medlemmar håller till. Renoveringen ska pågå åtminstone fram till hösten 2024. Arbetet måste utföras ur ett antikvariskt perspektiv och det bidrar till att kostnaden beräknas till drygt 44 miljoner kronor.

– Pengarna tas från de investeringsmedel som kommunstyrelsen har beslutat om, säger Martin Englund projektledare Oxelösunds kommun.

I klippet får du hänga med in i den unika ladugården och se vilka åtgärder som görs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.