Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elin Arnell är en av alla resenärer som nu tar bussen i stället för tåget. I klippet berättar hon bland annat om en stor informationsbrist hon tycker påverkar resandet. Foto: SVT

Nu ersätter Mälartåg borttagna tåg med bussar – resenären: ”Jättedålig information”

Uppdaterad
Publicerad

11 december införde Mälartåg en ny tidtabell som innebar färre tågavgångar. Nu ska fler bussar gå för att ersätta tågen.

”Den nationella bristen på lokförare påverkar vår möjlighet att köra all trafik vi planerat under 2023. Därför anpassar vi tidtabellen för nästa år.”

Det är den förklaring som Mälartåg ger till att den nya tidtabellen, som startade 11 december, innebär färre tågavgångar.

Redan 12 december införde Mälartåg vissa ersättningsbussar för att täcka upp för de borttagna tågen. Och nu sätts ännu fler bussar in.

Bussavgångar skyltas inte upp

Mälartåg meddelar dock att bussarna inte skyltas upp på trafikverket.se eller ute på stationerna på grund av stor arbetsbelastning i och med Trafikverkets byte av planeringssystem. Däremot går det att se vilka bussar som går i samband med att man köper sin biljett.

I klippet berättar två resenärer om hur det funkar att ta bussen i stället för tåget – och riktar kritik mot den bristande informationen.

I faktarutan nedan kan du läsa om var och när ersättningsbussar sätts in.

Så ersätts tågtrafiken

Eskilstuna-Västerås

Vardagar: Direktbussar på morgonen och eftermiddagen. Det blir 14 bussavgångar per dag, som innebär halvtimmestrafik. Varannan avgång är med buss, varannan med tåg. Bussen stannar inte i Kolbäck och Kvicksund.

Helg: Direktbussar ersätter de tågavgångar som inte körs från den 11 december. Det innebär avgångar varje timme, varannan avgång är med buss, varannan med tåg.

Nyköping-Norrköping

Vardagar: Åtta kompletterande direktbussavgångar per dag. Tillsammans med tågtrafiken ger det timmestrafik stor del av dagen i båda riktningarna. Bussen trafikerar inte Kolmården. Från den 12 december körs redan direktbuss 05.56 Nyköping-Norrköping

Nyköping-Södertälje

Vardagar: Direktbussar som kör från Nyköping C till Södertälje Syd 6.45 och 7.45 samt 16.45. Bussen trafikerar inte Vagnhärad. Från Södertälje Syd till Nyköping C sätts direktbuss in 7.35 samt 15.35 och 16:35. Bussen trafikerar inte Vagnhärad.

Helg: Direktbuss sätts in Nyköping-Södertälje 6.45. Bussen trafikerar inte Vagnhärad.

Övrigt:

Från den 12 december kör Mälartåg redan kompletterande busstrafik på följande sträckor, vardagar:

05.55 Katrineholm-Norrköping

03.40 Örebro S/C-Eskilstuna

04.05 Arboga-Kungsör-Eskilstuna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.