Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Zaynab Alhadj, Martin Almgren och Eva Ehrstrand är tre tågpendlare som påverkas när den nya tidtabellen börjar gälla. Hör vad de tänker om förändringarna i klippet. Foto: SVT

Pendlarmissnöjet efter Mälartågs besked om tidtabellen: ”Blir sämre”

Uppdaterad
Publicerad

Den 11 december börjar Mälartågs nya tidtabell för nästa år att gälla. En av sakerna som utlovas är färre inställda tåg – något som bland annat ska lösas med indragna direkttåg och glesare avgångar. 

Att Mälartåg inte kan köra all trafik som planerats för nästa år förklaras med den rådande lokförarbristen, vilket redan i höstas ledde till en nedbantad tågtidtabell. Nu blir antalet avgångar på vissa sträckor ännu tunnare, medan de på andra håll lämnas opåverkade.

Direkttåg försvinner

För resenärer som pendlar mellan Eskilstuna och Stockholm kommer den nya tidtabellen bland annat innebära att direkttågen helt dras in och att halvtimmestrafiken på vardagarna glesas ut under rusningstid. Samtidigt kommer Mälartåg satsa på längre tåg som rymmer fler passagerare.

Flera andra linjer kommer också få glesare avgångar, och på sträckan mellan Katrineholm och Norrköping fortsätter några av morgontågen att ersättas av bussar.

Vill förhindra inställda tåg

Att avgångarna blir färre runtom i länet motiveras med att minskningen ska förhindra att avgångar akut ställs in på grund av personalbrist. Något som Mälartåg menar kommer skapa ökad stabilitet för pendlarna.   

Information om samtliga tidtabellsförändringar finns på Mälartågs hemsida.

I klippet kan du höra Martin, Eva och Zaynab som pendlar mellan Eskilstuna och Stockholm berätta om hur ändringarna i tågtrafiken påverkar dem. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.