Mälartågen har dragits med förseningar och inställda avgångar under en längre tid och även under hösten ställs planerade avgångar in. Foto: Erik Kammerland/SVT

44 tåg per dag ställs in i Mälardalstrafiken i höst – slår mot pendlarna

Uppdaterad
Publicerad

Problemen för Mälartågen fortsätter även i höst. 44 avgångar per dag i Mälardalstrafiken ställs in när hösttidtabellen börjar gälla den 15 augusti – och på den mest drabbade sträckan handlar det om nästan 30 procent av de planerade avgångarna som försvinner.

Det handlar om Västerås-Eskilstuna där 18 av 62 avgångar uteblir.

I listan längst ner i artikeln kan du se hur din sträcka påverkas

Det är uteslutande tåg på vardagar som berörs när hösttidtabellen för Mälartågens olika sträckor bantas. Till exempel ställs mycket av den utlovade halvtimmestrafiken i Sörmland in. Helgtrafiken påverkas inte.

– De som reser till jobb och studier påverkas främst, alltså våra pendlare. De får lite färre avgångar att välja på, säger Katarina Myrberg, kommunikatör på Mälardalstrafik.

Fortsatt personalbrist

Anledningen till de inställda avgångarna är att MTR, som kör tågen på uppdrag av Mälardalstrafik, fortfarande har stor personalbrist. Det råder framför allt brist på lokförare i både Mälardalen och övriga landet, vilket fortsätter att påverka den trafik som Mälardalstrafik har planerat på vardagar.

Så snart personalsituationen blir bättre kommer avgångarna att utökas igen, menar Katarina Myrberg.

– Det är vår förhoppning men det handlar väldigt mycket om hur personalsituationen utvecklas och i vilken takt, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Överväger att dra ner på jobbet”. Anna Lundbohm Olsson och Ali Saloum tågpendlar varje vecka och berättar om hur inställda och försenade tåg påverkar dem. Foto: SVT

Lista: så påverkas Mälardalstrafiken – varje dag från 15 augusti

Uppsala-Stockholm

4 av 47 avgångar ställs in per dag. Av de fyra inställda skulle två gått via Arlanda och två via Märsta.

Uppsala-Gävle

2 av 78 avgångar ställs in måndag-torsdag.

Alla avgångar planeras att köras fredag-söndag.

Uppsala-Sala

Alla avgångar planeras att köra.

Sala-Västerås-Eskilstuna

18 avgångar av 62 ställs in mellan Eskilstuna och Västerås. Tågen körs varje timme samt några avgångar i halvtimmestrafik. Buss ersätter vissa avgångar. Mellan Sala och Västerås ställs två avgångar in, i övrigt körs halvtimmestrafik som planerat.

Eskilstuna-Katrineholm-Norrköping

4 av 38 avgångar ställs in. Två inställda morgonavgångar ersätts med buss Katrineholm-Norrköping. Trafiken körs som planerat Norrköping – Linköping.

Stockholm-Eskilstuna

7 av 57 avgångar ställs in. Bland dem finns tre av totalt sex Region-Expressavgångar på morgon och eftermiddag.

Örebro-Eskilstuna

Alla avgångar planeras att köra.

Hallsberg-Katrineholm-Stockholm.

2 av 27 avgångar ställs in.

Norrköping-Nyköping-Stockholm

7 av 47 avgångar ställs in. Berör halvtimmestrafik mellan Stockholm och Nyköping i rusningstid. Viss halvtimmestrafik kvarstår.

Källa: Mälardalstrafik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.