Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Överväger att dra ner på jobbet”. Anna Lundbohm Olsson och Ali Saloum tågpendlar varje vecka och berättar om hur inställda och försenade tåg påverkar dem. Foto: SVT

Fortsatt strul för Mälartågspendlarna – MTR ser ljusning först till hösten

Uppdaterad
Publicerad

Mälartågen fortsätter att dras med förseningar och inställda tågavgångar, framför allt på grund av bristen på lokförare. Operatören MTR lyckades inte att få tillräckligt många medarbetare att skippa sin semester, och nu ser man en ljusning först framåt hösten.

– Vi har anställt ett 15-tal nya lokförare under sommaren. Innan de kan börja köra i trafik behöver de dock utbildas, vilket tar cirka tre månader. Det innebär att de kommer att köra i trafik först i höst, säger Rebecca Lundin vid MTR till SVT Nyheter.

I början av sommaren erbjöd MTR sina medarbetare att flytta eller sälja sin semester för att jobba under sommaren. Men det är inte tillräckligt många som har nappat på det.

För få ville sälja semestern

– Vi har erbjudit oss att dels köpa ut semester samt att vi ger extra ersättning för varje extra arbetspass som man jobbar. Det har hjälpt oss en del, men tyvärr inte i den utsträckning som behövs, säger Rebecca Lundin.

– Vi har inte heller lyckats köpa ut så mycket semester som vi hade behövt.

När det dessutom tillkommer sjukskrivningar med kort varsel blir läget extra svårt.

Enligt sajten Tågstatistik, som hämtar och presenterar uppgifter från Trafikverket, har hittills i juli, fram till och med förra veckan, 283 av 4 670 Mälartåg ställts in och 560 varit minst fem minuter försenade. Det ger en punktlighet på 81 procent. Det rör sig om obearbetade siffror, men ger en fingervisning om läget.

Ska ge märkbar effekt

Enlligt MTR kommer de nya förarna som har rekryterats att ge en märkbar effekt på punktligheten när de är i full drift i höst, samtidigt finns det även andra utmaningar.

– Lokförarbristen är den enskilt viktigaste faktorn för förseningar och inställda avgångar, vi har dock samtidigt ställts inför utmaningar med så väl infrastruktur som Trafikverkets IT-system vilket försvårat situationen ytterligare, säger Rebecca Lundin vid MTR.

I videoklippet: Hör hur inställda och försenade tåg påverkar Anna Lundbohm Olsson och Ali Saloum som båda tågpendlar varje vecka från Eskilstuna

Mälartåg

Mälartåg, som körs av MTR på uppdrag av regionerna genom Mälardalstrafik, trafikerar följande sträckor:

• Norrköping-Nyköping-Stockholm

• Linköping-Katrineholm-Eskilstuna-Västerås-Sala-Uppsala

• Uppsala-Tierp-Gävle

• Örebro-Eskilstuna-Stockholm-Uppsala 

• Hallsberg-Katrineholm-Stockholm

Källa: malartag.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.