Skälet som anges till försäljningen är att Kommunfastigheter behöver pengar – för att bygga nytt i den omfattning som ägardirektivet anger. Foto: SVT

Här ska allmännyttan säljas ut – V och MP rasar

Uppdaterad
Publicerad

Allmännyttan i Eskilstuna ska sälja ut delar av sitt bestånd. Det handlar om totalt 92 lägenheter som ska ut till försäljning. Vänsterpartiet rasar mot beslutet.

– Ett stort svek, säger Maria Chergui, gruppledare för Vänsterpartiet, som får medhåll av MP.

Styrelsen för Eskilstuna Kommunfastigheter beslutade vid sitt senaste sammanträde att sälja fyra fastigheter ur sitt bestånd.

Det gäller fastigheterna på Läkargatan 1-3, 5-7, i Eskilstuna och Brogatan 20 i Torshälla. Totalt i fastigheterna finns 92 lägenheter.

Behöver pengar

– Det främsta skälet är vi bygger mycket nytt. Vi behöver se över vår ekonomi och soliditet för att vi långsiktigt ska kunna bygga 300 nya lägenheter per år, som ägardirektivet anger, säger Bertil Andersson (M), styrelseordförande i Eskilstuna Kommunfastighets styrelse.

Har ni någon potentiell köpare?

– Vi har ingen kontakt ännu, men vi har handlat upp en mäklare som vi efter påsk ska ta diskussionen med.

Enligt Bertil Andersson är hyresgästerna i de aktuella fastigheterna underrättade om beslutet.

Ersätter äldre lägenheter med nya

– Vi hade ett styrelsesammanträde i tisdags där beslutet fattades, och vi har under de här dagarna sett till att informationen nått Hyresgästföreningen, vår egen personal och hyresgästerna.

Vad är anledningen till att det blev just dessa fastigheter?

– Det beror på att vi i dessa områden bygger mycket nytt. Vi har mycket nybyggnation igång i Tunafors, men även i Skogsängen. Även i Torshälla bygger vi mycket, säger Andersson.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet i styrelsen reserverade sig mot beslutet. Och Maria Chergui, gruppledare för Vänsterpartiet, kallar det ett svek.

Hon menar att billiga, äldre lägenheter ersätts med dyra, nyproducerade lägenheter.

– Det här är ett väldigt dåligt beslut. Detta är lägenheter som vi behöver nu. Det finns en lång kö på Kommunfastigheter, och många sökande är i stort behov av lägenheter med rimliga hyror.

Starka reaktioner mot beslutet

Att Kommunfastigheter anger ekonomiska skäl bakom försäljningen ger hon inget förr.

– Enligt alla de rapporter vi har fått så visar Kommunfastigheter jättegod soliditet. Det finns inga skäl att man behöver sälja för att bygga nytt.

Även Miljöpartiet:s Birgitta Eriksson, som sitter i styrelsen, reserverade sig mot beslutet.

– Jag tycker att beslutet forcerades fram. Det kom mer eller mindre som ett uppdrag och beslutet fattades på bara två möten. I och med försäljningen tappar vi också intäkter. Analysen var inte klar, det fanns mycket resonemang kvar, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.