Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här kan tusentals begravas, Daniel Sandberg visar hur Svenska kyrkan i Eskilstuna förbereder sig om det värsta skulle inträffa. Foto: SVT

Kyrkan förbereder sig för krig – här ska tusentals gravar få plats i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Om kriget kommer ska kyrkan klara av att gravsätta fler människor. Och på mark, som just nu arrenderas som åker i Eskilstuna, planeras det för just det.

– Det är vår roll att kunna gravsätta människor även under en kris, säger Daniel Sandberg som är chef för begravningsverksamheten.

Svenska kyrkan ska se över sina kris- och beredskapsplaner för att vara redo om landet råkar ut för en allvarlig kris eller i värsta fall krig. För Daniel Sandberg handlar det bland annat om att kontrollera att det finns tillräckligt med mark för ett stort antal nya gravar.

I dagarna har han haft möte med Eskilstuna Kommun om ytterligare mark, även om kyrkan redan nu har en hel del.

– Det är sedan gammalt att begravningsverksamheten ska kunna gravsätta fem procent av invånarna i en ort, i det här fallet Eskilstuna, och det har vi, säger Daniel Sandberg.

Gräva gravar för hand

Förutom det rent praktiska med plats är det även mycket annat att tänka på. Då kyrkan inte kan räkna med att det finns el för krematoriet vid exempelvis en krigssituation blir det gravsättning i kistor.

– Vi måste se till att det finns drivmedel till maskiner för att kunna gräva gravarna och även möjligheten att gräva för hand om det skulle vara nödvändigt, säger Daniel Sandberg.

I klippet visar Daniel Sandberg mark, som just nu arrenderas ut som åker, men skulle kunna användas som gravfält vid kristider.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.