Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här lämnar Mariefredsbon Tomas Westerlund över en låda med förnödenheter till Urban Widholm, en av personerna bakom insamlingen. Hör Tomas Westerlund berätta vad som var i lådan. Foto: SVT

Här fylls ambulansen med mat och kläder i Mariefred – ska köras till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen skänkte Mariefredsbor bland annat jackor, sockor, kängor och torrvaror till behövande i krigets Ukraina. En del av förnödenheterna packades in i en ambulans som ska köras ner och doneras.

Det är Mariefredsbon Anne-Katherine Mattsson som dragit igång insamlingen tillsammans med organisationen Hjärta till hjärta, men hon har också fått draghjälp av andra föreningar och trossamfund.

Anne-Katherine Mattsson betonar att varma kläder och skor är särskilt viktigt.

– Igår började det snöa i Ukraina och tio miljoner i Kiev är utan ström – det säger sig självt att det behövs hur mycket varma kläder som helst, säger hon.

”Värkte ut granatsplitter”

För Anne-Katherine Mattsson föll det sig naturligt att starta en insamling till förmån för Ukraina. Hennes föräldrar kommer från Österbotten i Finland och hon har därför fått höra mycket om hur det var under det finska vinterkriget.

Hennes mammas barndomshem fungerade som sjukstuga åt finska soldater och hon berättar att hennes äldsta morbror skadades i kriget och att det värkte ut granatsplitter ur kroppen på honom hela livet.

– Jag har fått med mig det här hemifrån, att livet inte alltid är så välordnat som vi tycks tro här i Sverige.

I klippet hör du vad Mariefredsbor skänkte under fredagen.

Anne-Katherine Mattsson berättar att en kvinna skänkte 42 stycken hemstickade sockor under fredagen. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sörmland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet