Här testkör Smederna världsunikt bränsle

Publicerad

Förnybar metanol av skogsrester. I dag testkördes det världsunika bränslet på Eskilstuna Motorstadion.

Speedwayklubben Eskilstuna Smedernas lagkapten Magnus ”Zorro” Zetterström var den förare som fick testköra med det nya bränslet. Ett bränsle som är tillverkat i ett forskningsprojekt på Luleå tekniska universitet.

”Vore fantastiskt”

– Det kändes bra och det är fantastiskt att kunna göra nåt bra för miljön. Det vore fantastiskt om man kan få in det i motorsporten, säger Magnus ”Zorro” Zetterström.

Skulle du kunna köra tävling med bränslet?

– Inte just nu, men under testerna jag gjort så känns det inget konstigt. Men det måste bli tester som man vet att det är 100 procent.

I dag kör klubben med importerad metanol tillverkad av fossila bränslen. Bränslet som testades i cyklarna under torsdagen var också metanol, men förnybar metanol tillverkad av skogsrester från den svenska skogsindustrin.

Stora mängder

Rickard Gebart är professor i energiteknik vid Luleå tekniska universitet som utvecklat det nya bränslet.

– Bränslet är förnybart och kan tillverkas i stora mängder. Vi skulle kunna bli självförsörjande i Sverige på det här, säger han.

Se när Magnus Zetterström testkör det nya bränslet i spelaren ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer