Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så kan Nyköpingsån utan vattenkraftverk se ut i framtiden och då kan arbetet vara klart – kommunalrådet förklarar i videon. Beskedet välkomnas av sportfiskarnas Nils Ljunggren. Foto: SVT

Här visas framtidsplanerna för Nyköpingsån: ”Mitt i prick”

Uppdaterad
Publicerad

Två av vattenkraftverken i Nyköpingsån ska tas bort, samtidigt som ett annat byggs ut. Förslaget hyllas nu av fiskeentusiaster som i många år jobbat för en ombyggnad.

Det är de två kraftverken vid Storhusfallet och Fors i centrala Nyköping som föreslås försvinna samtidigt som kraftverket vid Harg, längre uppströms, byggs ut. De två dammarna vid Perioden och Kristineholm tas också bort, enligt planerna.

Förslaget från den styrande majoriteten ska nu beslutas i kommunfullmäktige innan en ansökan skickas in till Mark- och miljödomstolen.

Tapp i elproduktionen

I och med avvecklingen så tappar Nyköpings kommun en viss mängd elkraftsproduktion. Det kompenseras lite genom utbyggnaden vid Harg men enligt kommunens tekniske chef kommer det att minska från ungefär nio gigawattimmar till 5,3 gigawattimmar.

– Det är klart att det är en minskning, men vi får ett effektivt innehav och kan fortsätta att utveckla produktionen där, säger Kent Nyman.

Bakgrunden till den nu föreslagna ombyggnaden är en nationell omprövning av vattenkraftverk ur ett miljöperspektiv. Den görs under en 20-årsperiod och kommer senare att omfatta andra vattendrag i Sörmland, exempelvis Eskilstunaån.

Notan: Över 60 miljoner

Miljöanpassningen vid Fors och Storhusfallet beräknas kosta 38 miljoner kronor, där 85 procent finansieras av Vattenkraftens miljöfond. Vid Harg får Nyköpings kommun själva stå för notan på 30 miljoner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.