Hemtjänstpersonalen ska ha haft en konversation i sociala medier där de skickat bilder på brukaren. Foto: TT

Äldre och dementa förlöjligades på Snapchat av hemtjänstpersonal

Publicerad

Delar av en personalgrupp inom hemtjänsten i Nyköping har stängts av efter att det uppdagats att de använt sociala medier för att sprida bilder på brukare. Bland annat ska en bild av en brukare ha gjorts om till ett könsorgan.

Händelserna uppdagades den 20 mars i år, enligt den lex Sarah-anmälan som gjorts till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Filmade dement som åt

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Sörmland hade hemtjänstgruppen en intern grupp på det sociala mediet Snapchat. Där ska det ha börjat med bilder på brukarnas saker i deras hem, för att sedan trappas upp till förlöjliganden, som att göra om en person till ett könsorgan och filma en dement person som åt mat.

Har polisanmälts

De inblandade personerna stängdes av när detta uppdagades och en polisanmälan har gjorts, enligt verksamhetschef Carina Bark. En internutredning pågår som ska vara klar inom några veckor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer