Jenni Steiner avslutade tisdagskvällen med att hissa prideflaggorna utanför hennes Ica-butik. Foto: Ica/Privat

Hennes butik fick besök av nazister – hissade prideflaggor i protest

Uppdaterad
Publicerad

När hennes matbutik i Trosa fick påhälsning av nazistiska Nordiska motståndsrörelsen fick handlaren Jenni Steiner nog. I protest hissade hon prideflaggor utanför butiken och skrev ett inlägg på sociala medier som nu delats av tusentals.
– Kunder vågade inte komma in och handla och personal vågade inte komma till jobbet. Deras budskap är ett hot mot demokratin, säger Jenni Steiner.

Det var i tisdags kväll som fyra personer från den nazistiska organisationen stod utanför butiken Ica Trossen. Enligt Jenni Steiner delade de ut flygblad med sitt budskap och vägrade gå när de blev tillsagda.

Polisen kom inte

– Vi gick ut och sa till, men de har stenkoll på vilka rättigheter de har och vad de ska säga och inte säga, säger Jenni Steiner.

När hon ringde polisen fick hon till svar att ingen patrull var tillgänglig och först när vaktbolaget var på väg lämnade männen butiksområdet, med det hotfulla löftet att de skulle komma tillbaka.

Fått kärlek efter inlägget

Jenni Steiner skriver i inlägget som nu sprids på sociala medier att hon själv lever ihop med en kvinna. Och i butiken jobbar människor med olika bakgrund och läggningar. Tisdagskvällen avslutades med att hon tillsammans med personalen hissade prideflaggor utanför butiken.

– Ja, precis. Som en protest.

Hon menar att hon nu har fått mycket kärlek från människor i hela landet som står bakom hennes kamp. Men hon är samtidigt upprörd över att nästan ingen politiker, enligt henne, verkar ta hotet från nazistiska organisationer på allvar.

”Sveriges politiker är så fega”

– Det som gör mig irriterad är att Sveriges politiker är så fega. Det är ingen som vågar göra det här till inte valfråga. Varför står det inte högst upp att man vill motarbeta eller förbjuda sånt här?

Enligt Jenni Steiner har NMR inte kommit tillbaka till butiken sedan tisdagskvällen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trosa

Mer i ämnet