”Det handlar om en grupp med få individer som dessutom vet hur man spelar på medias villkor för att kunna synas”, säger SVT Nyheters ansvariga utgivare Charlotta Friborg. Foto: SVT

Charlotta Friborg: Det är viktigt att rapportera om

Uppdaterad
Publicerad

När man rapporterar om den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen bör man göra det på ett sätt som belyser propagandan de för, utan att underblåsa den. Det säger SVT Nyheters ansvariga utgivare Charlotta Friborg.

– Jag tycker till exempel att det finns skäl att vara återhållsam med att exponera deras symboler.

Att låtsas som att nazistiska organisationer inte verkar i Sverige är ingen idé, de bör rapporteras om. Det är både forskaren Christer Mattsson och SVT Nyheters ansvariga utgivare Charlotta Friborg överens om.

– När NMR gör sig synliga, till exempel i Almedalen, är det självklart viktigt att rapportera om. Provokationerna som sker är faktiskt på en av de finaste demokratiska platserna vi har, säger Charlotta Friborg.

”Måste sätta närvaron i perspektiv”

Däremot menar hon att man inte bör överdriva gruppens inflytande.

– Vi har ju också ett ansvar för att ge en helhetsbild. Det handlar om en grupp med få individer som dessutom vet hur man spelar på medias villkor för att kunna synas. Vi måste sätta deras närvaro i ett perspektiv, säger Charlotta Friborg.

– I någon mening riskerar man att sätta en megafon framför deras mun, därför är det viktigt att spegla att de är en våldsam, odemokratisk och sektliknande organisation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.